Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Vijesti

Rim, 14. veljača 2019.

RIM: PAPA ĆE OTVORITI 42. SJEDNICU MEĐUNARODNOG FONDA ZA POLJOPRIVREDNI RAZVOJ (IFAD)

Na interaktivnim sjednicama o inovacijama i poduzetništvu, posebna će pozornost biti posvećena ulaganjima u korist mladeži koja živi u ruralnim područjima

Papa Franjo će sutra u Rimu otvoriti 42. zasjedanje Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), agencije Ujedinjenih naroda osnovane 1977. godine s ciljem pomaganja siromašnima koji žive u ruralnim područjima.

Na interaktivnim sjednicama o inovacijama i poduzetništvu, posebna će pozornost biti posvećena ulaganjima u korist mladeži koja živi u ruralnim područjima, s ciljem smanjenja prisilnih migracija iz Afrike. U programu zasjedanja, koje traje do 15. veljače, također je i pokretanje nove zaklade za inovacije iz koje će se sredstva koristiti za poticanje ulaganja u ruralna područja zemalja u razvoju, te za rast malih poduzeća i stvaranje radnih mjesta.

Mons. Fernando Chica Arellano, stalni promatrač Svete Stolice pri spomenutoj organizaciji, FAO-u i Svjetskom programu za hranu (PAM), kazao je za Radio Vatikan da će im Papa pomoći naglasiti nužnost jačanja dijaloga, suradnje i solidarnosti, inače će sve više rasti ravnodušnost i svijet neće ići naprijed. Međunarodni je fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) financijska institucija koja teži rastu poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, čime se povećava životni standard korisnika. Zbog toga financira razvojne programe namijenjene najsiromašnijima od siromašnih u svijetu koji žive u ruralnim područjima, odnosno 70% svjetske populacije koja je tako često zaboravljena i kojoj je potrebna velika pomoć – rekao je mons. Chica Arellano.

Interes apostolske Stolice za IFAD prisutan je od njegovog osnutka. Naime, već je 1964. godine sv. Pavao VI. pozvao na osnivanje takvoga fonda, po mogućnosti koristeći financijska sredstva koja bi se inače uložila u naoružanje, kako bi se pomoglo siromašnima koji se bave poljoprivredom, financiralo sjeme, alat, gnojivo, sustavi za navodnjavanje, skladištenje proizvoda i infrastruktura. Svetu Stolicu stoga uvelike zanima taj fond, jer je uvjerena da treba pomoći siromašnim poljoprivrednicima – kazao je stalni promatrač. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: