Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Vijesti

Banja Luka, 13. veljača 2019.

EDUKACIJA KAO NAJBOLJA MJERA UMANJIVANJA POSLJEDICA DJELOVANJA POTRESA

Stručnjaci Gorske službe spašavanja održali predavanje za Caritasove djelatnike

Stručnjaci Gorske službe spašavanja Banja Luka održali su predavanje za Caritasove djelatnike i korisnike s ciljem umanjivanja posljedica djelovanja potresa. Kao jedan od rezultata Caritasova projekta „Smanjenje rizika od katastrofa”, koji je trajao od poplava u Bosni i Hercegovini u 2014. do 31. prosinca 2018., Caritas Banja Luka je uspostavio suradnju s različitim važnim lokalnim službama, koje djeluju u slučaju prirodnih katastrofa.

Na osnovu dobre suradnje s Gorskom službom spašavanja Banja Luka, Caritas je odabran kao jedan od korisnika projekta “Pomoć kada je najpotrebnija” u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu, koji financira Europska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija preko Gorske službe spasavanja Banja Luka.

U okviru navedenog projekta, održana su 8. i 11. veljače 2019. predavanja za ciljne grupe: za djelatnike Caritasova Doma za starije osobe, za djelatnike i korisnike Caritasova Dnevnog centra za starije osobe otvorenog u sklopu projekta „We Care-Ageing with Dignity and Respect“, te za stanare Caritasova Doma za starije osobe.

Stručnjaci Gorske službe spašavanja upoznali su sudionike predavanja s sljedećim važnim aspektima preventivnih i zaštitnih mjera kod potresa: Mehanizmi i posljedice djelovanja potresa na građevinske objekte, tehnike osobne zaštite u trenutku djelovanja potresa, tehnike osobne zaštite neposredno nakon potresa, odabir sigurnog mjesta za evakuaciju te načini preventivnog djelovanja s ciljem umanjivanja posljedica djelovanja potresa.

Na predavanjima je sudjelovao jedan broj djelatnika i korisnika, koji su bili svjedoci razornog potresa, koji je pogodio Banja Luku 27. listopada 1969. Oni su s ostalim sudionicima podijelili svoja potresna svjedočanstva. Zaključeno je kako je društvena svijest o prevenciji u vezi djelovanja potresa, nažalost, i dalje veoma niska te koliko su bitne edukacije i osposobljavanje građana, pogotovo kada se zna da Bosna i Hercegovina spada u seizmički relativno aktivnu zonu. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: