Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. kolovoz 2019.

Vijesti

Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Počivao u miru Božjem!

Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Počivao u miru Božjem!

Mannheim, 12. veljača 2019.

PREMINUO ILIJA PERAN, SOCIJALNI DJELATNIK CARITASA

Oproštaj od Ilija Perana bit će 12. veljače u Mannheimu a potom pokop u Đakovu

U Mannheimu je 9. veljače 2019. preminuo Ilija Peran, socijalni djelatnik Caritasa, bivši član upravnog odbora karitativne udruge „Kruh svetog Ante“ u Njemačkoj i prijatelj franjevačke provincije Bosne Srebrene. Oproštaj od Ilija Perana bit će 12. veljače u Mannheimu a potom pokop u Đakovu.

Ilija Peran je rođen 8. ožujka 1947. u Gmićima, općina Rama-Prozor. U Njemačku je otišao 1968. Od 1971. počinje raditi pri Caritasu u Mannheimu kao socijalni savjetnik. S početkom rata devedesetih godina prošloga stoljeća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Ilija Peran se intenzivno zalagao na prihvatu i smještaju izbjeglih i prognanih u Mannheimu i okolici. S prijateljima iz Caritasa i njemačkih župa, osobito s gospođom Brigittom John, skuplja humanitarnu pomoć i šalje je u ratom ugrožena ili opustošena područja i izbjeglička naselja. U to vrijeme postaje aktivnim članom novoosnovane karitativne udruge (1994.) „Antoniusbrot e. V.“ („Kruh sv. Ante“), čije je sjedište najprije bilo u Düsselldorfu, a kasnije u Mannheimu. Ilija Peran je više godina bio i član upravnoga odbora te udruge. Pored humanitarno-karitativne i socijalne djelatnosti pokojni Ilija Peran bio je i dugogodišnji predsjednik Njemačko-hrvatskog društva, predsjednik Matice hrvatske Mannheim-Ludwigshafen, osnivač njemačko-hrvatskog kulturno društva “DKG Croatia” te jedan od osnivača HDZ-a u Mannheimu i jedan od osnivača Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke. Ni teška bolest nije ga mogla spriječiti u sudjelovanju na brojnim manifestacijama. Neumorno se zalagao na promicanju hrvatske kulture među našim iseljenicima i na njemačko- hrvatskom dijalogu i pomoći potrebitima. Volio je svoju Ramu a preko nje i prijatelja franjevaca Bosnu Srebrenu.

"Uime bivšeg Upravnoga odbora “Antoniusbrot e. V.”, svih članova i prijatelja, osobito zajedno s obitelji John, zahvaljujemo pokojnom Iliji Peranu za svako dobro i za svaku dobru riječ, a njegovoj supruzi Kati te kćerima Margareti, Heleni i Mariji izražavamo iskrenu sućut s molitvom da ga Bog obdari vječnim životom", napisao je fra Anto Batinić. (kta/fia)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: