Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. kolovoz 2019.

Vijesti

Vatikan, 11. veljača 2019.

OBJAVLJEN PROGRAM PAPINA PUTOVANJA U MAROKO

Prihvativši poziv kralja Muhameda VI. i marokanskih biskupa, papa Franjo posjetit će 30. i 31. ožujka Rabat i Casablancu

Prihvativši poziv kralja Muhameda VI. i marokanskih biskupa, papa Franjo posjetit će 30. i 31. ožujka Rabat i Casablancu.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 9. veljače da će Papa krenuti iz Rima u subotu 30. ožujka u 10.45 sati i u 14 sati sletjeti u zračnu luku glavnoga marokanskoga grada Rabata. Slijedi službena svečanost dočeka i kurtoazni posjet kralju Muhamedu VI. u njegovu dvoru.

Papa će se zatim uputiti u 90 kilometara udaljenu Casablancu, najveći grad i glavnu luku Maroka na obali Atlantskog oceana. Slijedi govor Svetoga Oca predstavnicima marokanskoga društva ispred džamije Hasana II. Po povratku u Rabat Papa će posjetiti Mauzolej kralja Muhameda V. (1909-1961); za čije je vlasti Maroko (1956/57) stekao nezavisnost od Francuske i Španjolske.

Kasno poslijepodne Papa će posjetiti školu za imame – Institut Muhameda VI. a dan će završiti susretom s migrantima u mjesnom Caritasovom centru. Još nije objavljena cjelovita satnica tih susreta.

U nedjelju 31. ožujka prijepodne Papa će posjetiti socijalni centar u Temari, 15 km od Rabata. Slijedi susret s klerom, posvećenim osobama i predstavnicima ostalih kršćanskih vjeroispovijesti u katedrali u Rabatu. Tu će Papa održati govor i izmoliti Angelus.

Nakon ručka Sveti Otac predvodit će misno slavlje i zatim se uputiti u međunarodnu zračnu luku glavnoga grada. Nakon oproštajne svečanosti krenut će u 17.15 sati za Rim gdje se očekuje oko 21.30 sati.

Logo toga putovanja prikazuje žuto-zeleni križ u crvenom polumjesecu i geslo pohoda „Papa Franjo – službenik nade“. Ispod toga na latinici i arapskom pismu stoji Maroko 2019. U opisu se ističe da povezanost križa i polumjeseca podsjeća i na susret Franje Asiškog sa saracenskim sultanom al Kamilom prije 800 godina u Damietti na rubu delte Nila u Egiptu. Boje loga su pak marokanske – crvena i zelena, i vatikanske – žuta i bijela.

Jedino dosadašnje putovanje katoličkoga poglavara u Maroko bilo je ono Ivana Pavla II. 1985. godine. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: