Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. kolovoz 2019.

Vijesti

Schwenningen, 11. veljača 2019.

SCHWENNINGEN: PROSLAVLJEN ZAŠTITNIK ZAJEDNICE BL. ALOJZIJE STEPINAC

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je rektor Vrbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu preč. Josip Knežević

U Hrvatskoj katoličkoj zajednici bl. Alojzija Stepinca u Schwenningenu u nedjelju, 10. veljače 2019. svečano Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Franje u povodu blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika zajednice, predvodio je rektor Vrbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu preč. Josip Knežević u zajedništvu s voditeljem te HKZ i HKZ sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rottweilu, svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Lukom Lucićem i domaćim njemačkim župnikom vlč. Andreasom Schulzom.

Prije Svete mise išlo se u ophodu od sakristije u crkvu tijekom kojeg su djevojke u narodnim nošnjama nosile ukrašenu sliku cvijećem bl. Alojzija Stepinca i položile je ispred oltara. Predvoditelja Misnog slavlja rektora preč. Kneževića, vlč. Schulza, bogoslove - članove VIS „Emanuel“ Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva, koji su uzveličali Misno slavlje, i sve vjernike na početku je u ime pastoralnog vijeća, referenta zajednica Mladena Lucića i u svoje osobno ime pozdravio vlč. Lucić zaželjevši svima blagoslovljen blagdan bl. Alojzija Stepinca. Ujedno je uputio čestitku rektoru preč. Kneževiću, koji je 24. siječnja na Patrističkom institutu Augustinianumu u Rimu, (institut djeluje pri Papinskom lateranskom sveučilištu), uspješno obranio doktorsku disertaciju. Pozdravnu riječ uputio je i vlč. Schulz i svima zaželio svako dobro za Stepinčevo.

Rektor preč. Knežević je u uvodnoj riječi pozvao je okupljenu zajednicu da se u toj Svetoj misi udruže u molitvi bl. Alojziju Stepincu, da kao zajednica mole njegov zagovor za sebe osobno, za te zajednice, ali i za cijeli naš hrvatski narod.

U propovijedi je rektor preč. Knežević izrazio radost da su kao članovi Vrhbosanskog sjemeništa u Sarajevu i ove godine u toj zajednici kako bi zajedno s tom zajednicom razmišljali o bl. Alojziju Stepincu i moliti zajedno njegov zagovor kod Boga nadahnjujući se na njegovu bogato ostvarenom životu, koji je na kraju bio i okrunjen svjedočkim mučeništvom. „Svaki autentični svjedok svetosti u Crkvi jest i jasni odraz samoga Isusa Krista i za nas vjernike katolike predstavlja primjer kako trebamo živjeti i koga trebamo slijediti. Svatko od nas nastoji u svom životu ostvariti zadaću koju nam je dragi Bog zadao kad nas je stvorio i stavio u ovaj svijet, premda nas naša slobodna volja često zna sputavati u ostvarenju te zadaće.

Nalazimo se pred bl. Alojzijem Stepincem koji savršeno usklađuje svoje tri velike ljubavi: ljubav prema čovječanstvu, ljubav prema svojoj domovini i ljubav prema Bogu, odnosno prema Crkvi. Svetost se razvija u suradnji između dragog Boga i čovjeka. Ona je prije svega Božji dar koji traži čovjekov odgovor. Bog je bl. Alojzija izabrao za velike stvari, kao što je izabrao i proroka Izaiju, kako smo čuli u liturgijskom čitanju. Izabrao ga je da bude svjetlo u vrijeme velikog mraka u kojem su gospodarili različiti totalitarizmi, koji su nastojali zanijekati ljudska prava, a čovjek prvenstveno ima pravo na život, a onda i na vjeru. Naš je blaženik proživljavao lažne optužbe, koje se i danas ponavljaju premda se našlo nebrojeno protuargumenata, knjiga i svjedočanstava, koje idu u korist njegovoj svetosti. Proživio je i osamljenost, i na kraju i patnju i smrt.

Naš blaženik čiste savjesti kao takav suprotstavio se moćnom neprijatelju braneći pravo čovjeka da živi s Bogom, u vjeri. Ovaj velikan iz našeg naroda poziva nas da ostanemo vjerni Kristovoj Crkvi. U kojoj se god državi nađemo, u kojem god se kutku ove zemlje nađemo, čuvajmo to blago naše vjere koju smo stekli u našim obiteljima, preko naših roditelja i župnika. Trudimo se što više upoznati bl. Alojzija Stepinca kako bismo se nadahnjivali na njemu, kako bismo iz njegova života crpili snagu za svoj život te kako bismo njegov zagovor donosili u ovaj svijet i u ovo vrijeme onakvom vjerom kakvu je on živio. Ono što se voli, zato se izgara, zato se umire. Tako se ostavlja svijetli primjer ispunjena života u ovom životu i svijetu“, istaknuo je rektor preč. Knežević u propovijedi.

Nakon misnog slavlja za sve je u obližnjoj dvorani župe sv. Franje priređen ručak. Prije ručka molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca predmolio je vlč. Lucić. Nakon ručka izveden je prigodni duhovno-kulturni program. Nekoliko pjesama otpjevalo je četvero članova obitelji Uvalić iz Rottweila. Inače, obitelj Uvalić ima osmero djece. Potom je nekoliko pjesama otpjevao zbor iz Schwenningena pod vodstvom Silvije Mucko. Nastupio je mali i veliki folklor iz zajednice iz Schwenningena uz pratnju tamburaša iz zajednice, pod vodstvom tajnice zajednice Kristiane Festeris. U dvorani su se pridružili i voditelj HKZ Presvetoga Srca Isusova iz Tuttlingena vlč. Josip Pavlović, također svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, i drugi župnik te njemačke župe vlč. Michael Schuhmacher. Vjernici su svojim prilozima pomogli Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu. (kta/a.p.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: