Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. kolovoz 2019.

Najave

Sarajevo, 12. veljača 2019.

Izložba fotografija „El camino“, autora vlč. Ilije Orkića

Izložba fotografija „El camino“ koje je tijekom hodočašća u Španjolskoj prema grobu Svetog Jakova snimio vlč. Ilija Orkić održat će se 12. veljače 2019. u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, (Gatačka 18.), s početkom u 19. sati. Organizator izložbe je NCM „Ivan Pavao II.“ i ogranak Matice hrvatske u Žepču.
Vlč. Ilija Orkić župnik je u župi Svete Ane - Radunice kod Žepča. Rođen je 1969. godine u Vidovicama. Postao je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije 1996. godine.

Od mnoštva fotografija za izložbu je izrađeno njih 40, koje dočaravaju put, osobe, pejzaže i mjesta kroz koja se prolazi ali i na svojevrstan način govore i o promišljanju hodočasnika tijekom puta. El Camino ili jednostavno Camino - Put je po značaju i broju hodočasnika, nakon Isusovog groba i groba Svetog Petra u Rimu, treće po značaju među katolicima. Iako su mnoga Gospina svetišta brojnije posjećena, radi se o hodočašću na grob apostala Jakova, koji je bio među važnijim Isusovim učenicima. Camino Francese (francuska ruta) je put u razdaljini od osamsto kilometara koje hodočasnici prelazi pješice već tisuću godina. Hodočašće započinje u Francuskoj u mjestu St. Jean-Pied d Port, desetak kilometara od Španjolske granice; ide preko Pirineja i polako se spušta u lijepu i prostranu ravnicu u Španjolskoj. Zatim se pješači kroz pokrajinu Navara prema gradu Pamploni (na baskijskom jeziku Iruña); nadalje prema Burgosu gdje je jedna od najljepših i najvećih katedrala na svijetu. Potom prema gradu Leonu i završava na grobu Svetog Jakova apostola u mjestu Santiago de Campostela. Većina hodočasnika se zaputi i do Finis terre – mjesta udaljenog od Santiaga osamdesetak kilometara, zvanog još i Kraj svijeta. Na grob Svetog Jakova hodočaste mnogi iz raznih smjerova, a „Camino“ pješice ili na biciklu godišnje napravi od 100 do 200 tisuća osoba iz cijelog svijeta. Među njima su najbrojniji katolici, ali ima i pravoslavnih, protestanata, ateista, ljudi u potrazi za Bogom i u rješavanju osobnih nedoumica. Najbrojniji su hodočasnici iz Španjolske, Italije, Francuske, Koreje, Njemačke... Ali ih ima i iz Rusije, Kine, Brazila, Australije, Južnoafričke Republike, Bosne i Hercegovine, Hrvatske. Sedamdesetih godina 20 stoljeća jedan španjolski svećenik je prošao cijeli put markirajući ga tako da je na svakih dvjestotinjak metara postavio žute strjelice, a duž cijelog puta postoje i takozvani Albergue, kuće gdje hodočasnici mogu prenoćiti. Hodočasnici nabave putovnicu „Credential“ u koju se dobije pečat u svakom mjestu, koji perigrinima (hodočasnicima) omogućuje pomoć u putu, određene privilegije i popuste u restoranima, trgovinama, prenoćištima, itd. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: