Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 5

Katolički tjednik br. 5

Sarajevo, 29. siječanj 2019.

Katolički tjednik

Dogovor kuću gradi

Zadnja nedjelja u siječnju ujedno je i Dan molitve za mir u Bosni i Hercegovini. Tada su vjernici pozvani na osobit način moliti, postiti i činiti djela pokore na ovu nakanu. Premda je riječ o inicijativi koja je svoje utemeljenje i opravdanje našla u tragičnim događajima posljednjega rata, ipak nam i aktualni trenutak kojega živimo daje dovoljno materijala da kažemo kako je uistinu potrebno žarko moliti za mir na ovdašnjim prostorima. Ako nekomu to nije jasno, nego navodi činjenicu kako je rat stao prije više od dva desetljeća, događaji iz političke sfere posljednjih dana prvoga mjeseca u 2019., koji se prelijevaju i na druga društvena područja, daju dovoljno argumenata. 

Poput najuže rodbine koja se međusobno dobro poznaje pa se onda brzo i učinkovito može posvađati „na mrtvo ime“, tako i bh. političari svih predznaka lako nađu „slabu točku“ onih drugih koju će iskoristiti ako ih hoće isprovocirati i prikupiti ponešto lakih političkih bodova. Upravo to je slučaj s inicijativom koju je 23. siječnja najavila stožerna bošnjačka partija – Stranka demokratske akcije, istaknuvši kako će „posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska“. Ono što su tom prigodom naveli jest kako to ime u praksi sugerira diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata koji su također, izrijekom, konstitutivni narodi i na prostoru RS-a. Što – ako nećemo gurati glavu u pijesak – i jest činjenica! Međutim, s obzirom da je sadašnja Bosna i Hercegovina nastala kao proizvod mirovnoga sporazuma u Daytonu, te da je tamo definiran njezin Ustav prema kojemu je i naziv Republika Srpska korišten kao legitiman u svim aneksima, jasno je da je bespredmetno o njemu na ovoj razini razgovarati.

Reakcije na ovaj politički balon refleksno su uslijedile iz vladajućih krugova srpskoga entiteta u BiH, a mogu se svesti pod nazivnik „Republika Srpska po svaku cijenu“. Tako je predsjednik RS-a Milorad Dodik, i inače poznat kao glasnogovornik separatističke politike,odmah proglasio kako bi „moglo doći do odcjepljenja Republike Srpske od BiH“. „Imamo pripremljene zakone da tijekom noći uspostavimo kontrolu na granicama RS-a“, jednako bezumno prijedlogu SDA, ustvrdio je Dodik i dao naslutiti što se sve može izroditi ako ne postoji međusobnoga uvažavanja i spremnosti na dogovaranje. Razvidno je kako je osnovni problem države stvorene u američkoj vojnoj zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson to što još uvijek nije stvoreno ozračje povjerenja, nego svi već unaprijed imaju pripremljene „svoje istine“. 


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: