Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. rujan 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 20. siječanj 2019.

U sarajevskoj katedrali upriličen Ekumenski koncert kršćana Sarajeva

U organizaciji Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama u kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u subotu 19. siječnja 2019. u večernjim satima u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održan je Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva.

Na koncertu su nastupili: Srpsko pjevačko društvo „Sloga“, Sastav Evanđeoske crkve na Dolac-Malti te Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“.

Pozdrav apostolskom nunciju mons. Luigi-u Pezzutu, vojnom biskupu u BiH mons. Tomi Vukšiću i svim nazočnima uputio je predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama u kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Posjetio je da je riječ o koncertu koji polako već postaje tradicija. „Važno je da u sklopu molitve u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana da i ovo pjevanje, a kaže se da tko pjeva dva puta moli, bude molitva kako bi upoznali, prihvatili i poštivali naše različitosti te tako obogaćujemo jedni druge. Boga želimo svi zajedno slaviti, svako na svoj način. U Bosni je to izraženo u uzrečici: neka se svatko po svom zakonu Bogu moli. U tom duhu želimo svatko po svom zakonu i pjevati Bogu na slavu te ujedno obogatiti okupljenu zajednicu“, kazao je kardinal Puljić zahvaljujući u ime spomenutog Vijeća svima koji su se angažirali da i ove godine obilježimo Molitvenu osminu. „Želim da ova večer bude lijepo duhovno obogaćenje“, poželio je kardinal Puljić.

Nakon koncerta uslijedilo je zajedničko druženje u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu.

Ekumenski koncert kršćana Sarajeva je, za razliku od brojnih drugih koncerata, također molitva u sklopu cjelokupne molitve za jedinstvo kršćana. U tom duhu na koncertu liturgijske popijevke redovito izvode dva zbora koji svojim pjevanjem prvotno daju doprinos ljepoti liturgijskih slavlja u katoličkoj katedrali Srca Isusova i u pravoslavnoj Sabornoj crkvi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Na koncert redovito budu pozvani i zborovi drugih kršćanskih Crkava koji, prema mogućnostima, povremeno sudjeluju na Ekumenskom koncertu kršćana Sarajeva.

O Srpskom pjevačkom društvu “Sloga” njegov dirigent gospodin Stefan Mojsilović, magistar crkvene glazbe, piše sljedeće:
“Pored toga što je Sloga mješoviti zbor osnovan za potrebe uljepšavanja bogoslužja u sarajevskim pravoslavnim crkvama, ona je i prvo organizirano kulturno i prosvjetno društvo sarajevskih Srba. Treba istaknuti da su kroz burnu povijest Sloga i njeni prvaci bili vođe za crkveno-školsku autonomiju u Austro-Ugarskom carstvu, glavni organizatori kulturnog života u Sarajevu u razdoblju od 1888. do 1914. sa svojim orkestrima, kazalištem, knjižnicom, a zatim najveći i najbolji zbor u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata.
Sve to nije bilo dovoljno da zbor nakon 1945. nastavi svoju misiju, jer je ukinut kao i sva druga društva s nacionalnim predznakom od strane SFRJ. Unatoč tome članovi zbora ne miruju i nastavljaju svoj rad kroz ime ‘Hor Saborne crkve u Sarajevu’. Krsna slava Svetog Dimitrija ne prestaje se slavi, članovi i predratni dirigent i dalje ‘složno’ pjevaju. Na stogodišnjici 1988. ‘Sloga’ je u teškoj situaciji i bez dirigenta, ali ona skromno i taj jubilej obilježava.
Novu i uspješnu obnovu zbora 1991.-1992. prekida rat i raspad zemlje - druge Jugoslavije, a za obje su mnogi članovi utkali svoje živote, vjerovanje i posvetili im svoj rad. I tijekom rata 1990-ih članovi i članice dolaze na probe zbora, pored notnih partitura donose vlastiti ogrjev da zagriju ionako neuvjetne prostorije u domu Svete Tekle kod Stare crkve u Sarajevu. Rat je stao, mnogi sarajevski Srbi i Srpkinje su otišli, a ‘Sloga’ ne prestaje s pjesmom. Pod okriljem Crkve ona i dalje svjedoči da kultura Srba traje u Sarajevu i u tim teškim vremenima. Za svoju požrtvovanost SPD "Sloga" u Sarajevu 2002. dobiva orden Svetog Save prvog stupnja, najveće odlikovanje SPC, iz ruku patrijarha Pavla, koji je znao koliko je ‘Sloga’ važna, a u čiju se kvalitetu pjevanja i osobno uvjerio. Za zbor najbitniji orden u povijesti (uz razne druge) dodatno daje nadu i poticaj da Sloga ima razlog svog postojanja u razdoblju potpunog gubitka osjećaja za umjetnost i za lijepo uopće kod većine u svom okruženju.
Godine 2006. zbor se ponovo registrira u sadašnjim zakonskim okvirima BiH. Iako još uvijek bez rješenog pitanja vlastitih prostorija (zgrada Sloge ‘nacionalizirana’ 1949.) ona nastavlja misiju kulturnog i duhovnog prosvjećivanja srpskih naroda sarajevske regije. Probe se održavaju u zgradi Mitropolije dabrobosanske, pjevaju se u prosjeku tri liturgije mjesečno, više od 20 koncerata godišnje uz nekoliko putovanja i turneja. Trenutno broji oko 30 članova koji se bore da pjesma jedinog srpskog pjevačkog društva u Sarajevu, a i u FBiH ne prestane. Audicije za nove članove koji su nam prijeko potrebni održavaju se tijekom cijele godine. Članstvo je besplatno, i dobrodošli su svi koji vole zborsku glazbu bez obzira na razlike u vjeri, naciji, boji kože. Sloga je nastupala i na više festivala, a organizator je prvog Festivala pravoslavne crkvene glazbe pod nazivom ‘Dani Sloge’”.

Katedralni mješoviti zbor "Josip Stadler", baštineći tradiciju svih prethodnih zborova koji su djelovali u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova (od 1889. god.), okupio je članove iz svih sarajevskih župa i obnovio svoj rad u svibnju 1996. god. na poticaj vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića. Dirigent zbora je vlč. Marko Stanušić, koji je ujedno i regens chori sarajevske katedrale. Zbor broji tridesetak pjevača. Bariton Dragan Pavlović je solist zbora i redovito pjeva psalme i solo popijevke na koncertima. Za potrebe mješovitih zborova vlč. Marko Stanušić je 1997. god. priredio zbirku polifonih skladbi: misa, moteta, solo popijevki itd. pod nazivom Laudate Dominum.

Zbor je snimio i izdao 6 albuma:
- Uskrsnu kazetu Aleluja 1997. god.
- Božićni CD i kazetu Radujte se narodi 1998. god.
- Marijanski CD Ave Maria 1999. god.
- CD Laudate Dominum 2006. god.
- CD Muka po Mateju i Ivanu 2007. god.
- CD Muka po Marku i Luki 2007. god.

Zbor redovito nastupa pod pontifikalnim svetim Misama u sarajevskoj prvostolnici, koje za Božić i Uskrs izravno prenosi televizija BiH. Zbor je nastupao diljem BiH, zatim u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji. Zbor «Josip Stadler» je priredio niz zapaženih koncerata prigodom blagdana sv. Cecilije, kao i već tradicionalne Božićne i Uskrsne koncerte. 1998. god. katedralni zbor je pjevao na sv. Misi koju je izravno prenosila talijanska državna televizija RAI1. Nastupao je na međunarodnom koncertu u Gangeltu (Njemačka) u kolovozu 1999. godine. Iste godine zbor je pjevao u kölnskoj katedrali. Pjevao je pod sv. Misom koju je predvodio papa Ivan Pavao II. 13. travnja 1997. na stadionu Koševo i prigodom njegova posjeta Banjoj Luci 22. lipnja 2003. god. U svibnju 2004. godine zbor je nastupio u Mariazellu, a zatim je u Beču pjevao pod sv. Misom i imao koncert. Nastupio je i prigodom proglašenja Drinskih mučenica blaženima, 24. rujna 2011.

Evanđeoska Crkva u BiH je Crkva Reformacijske baštine koja u Sarajevu djeluje od kraja 80-tih godina prošlog stoljeća. Najznačajnije karakteristike ovih crkava su ljubav prema Bogu koja se manifestira kroz osobni odnos vjernika i Isusa, Boga koji je došao u tijelu radi našeg spasenja, ljubav prema Bibliji, objavljenoj Božjoj Riječi, otvorenost za djelovanje Svetoga Duha kroz njegovo vodstvo i darove u životu vjernika. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. rujan 2019.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: