Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. kolovoz 2020.

Pod povećalom

Sarajevo, 16. siječanj 2019.

Caritas BiH kroz projekt POWER pruža priliku osobama s invaliditetom

U okviru projekta POWER jedanaest osoba s invaliditetom će dobiti priliku razviti se profesionalno zbog pripravničkog angažmana. Projekt financira Europska Unija, a implementira ga Caritas Bosne i Hercegovine.

„Na javni poziv poslodavcima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za zapošljavanje pripravnika osoba s invaliditetom prijavilo se 24 poduzeća iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Među prijavljenim kandidatima prijavila se i Arena Sport Centar, prepoznavši važnost uključivanja u projekt i pružanja poslovne prilike pripravniku da znanje stečeno na fakultetu i praktično primjeni“, kaže Josip Milanović, stručnjak za PR odjel projekta P.O.W.E.R.

Priliku za pripravnički staž osoba s invaliditetom, kako ističe Milanović, ne može se i ne smije gledati samo kroz pripravnike i poslodavce, nego mnogo šire jer veliku korist osim njih samih imaju i njihove obitelji, prijatelji, ali i u konačnici klijenti s kojima surađuju koji su možda ranije stigmatizirali osobe s invaliditetom, ali sada kroz svoje osobnu iskustvo su se uvjerili u njihove sposobnosti i mogućnosti.

Pripravnički staž će trajati jednu godinu, a pripravnici će ga obavljati u poduzeću ALFA THERM, Ustanovi „Dječji vrtići“ Mostar, Domu za stare i iznemogle „Betanija“ iz Čapljine, Logoviti, u poduzeću DI & Dž iz Mostara, zatim na Univerzitetu u Sarajevu, Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije, Udruženju amputiraca Istočno Sarajeva, u organizaciji Youth for Peace, udruzi ProReha i u pučkoj kuhinji Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

„U posljednje vrijeme se nešto više govori i radi po pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom i izgleda da žarište problema leži u nedovoljnoj informiranosti. Putem sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a koji je partner projekta P.O.W.E.R, mnoge osobe s invaliditetom iskoristile su svoja prava i mogućnosti, nažalost, mnoge osobe, ali i poslodavci ne znaju kakve benefite mogu ostvariti zapošljavanjem osoba s invaliditetom“, navodi Milanović koji smatra da će neki pripravnici osigurati stalno radno mjesto.

Idući na redu je sajam za zapošljavanje koji će sigurno uvelike pomoći poslodavcima jednako kao i osobama s invaliditetom. Ubrzo će biti dostupna i web platforma projekta, a ona će ujedno biti i resursni centar za osobe s invaliditetom i poslodavce.

„Nažalost, svjedoci smo svakodnevnih poziva u pomoć kako bi spasili nekome život, raznih humanitarnih akcija i slično, na nama je koliko ćemo istima vjerovati i koliko ćemo dio sebe dati za potrebe drugih. Vjerujem da svi možemo preživjeti bez jedne kave ili kutije cigareta dnevno, a da znamo da možemo za taj isti novac nekome produžiti ili spasiti život. Projekt P.O.W.E.R. nudi i stvara nove mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, on je svijetli primjer da se fokus pažnje treba staviti na marginalizirane skupine ljudi i pronaći konkretna rješenja kako im pomoći“, smatra Milanović.

Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore, a njih čine Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara.

Piše: Kristina Gadže

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: