Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Quito, 13. siječanj 2019.

EKVADORSKI BISKUPI: LJUDSKI ŽIVOT KOJI POČINJE ZAČEĆEM TREBA ZAŠTITITI

Biskupi se oglasili nakon odobrenja izvještaja za početnu raspravu o reformi Kaznenog zakona koji uključuje dekriminalizaciju pobačaja u pojedinim slučajevima

Bez etike se medicinska znanost pretvara u okrutnost, zakon u tiraniju, politika u korupciju i vjera u strogu i nemilosrdnu osudu – napisali su ekvadorski biskupi u priopćenju objavljenom 3. siječnja nakon što je 19. prosinca prošle godine Državno povjerenstvo za pravdu odobrilo obavijesni izvještaj za početnu raspravu o reformi Kaznenog zakona.

Među temama reforme je i dekriminalizacija pobačaja u slučaju nasilja, zatim deformacija fetusa, silovanje, incest i nesuglasne oplodnje. Razmatrat će se i o drugim pitanjima kao što su antikorupcijski zakoni, zlostavljanje životinja, borba protiv trgovine krivotvorenim lijekovima ili onih kojima je istekao rok upotrebe, te novi postupci za slučajeve rodnog nasilja. Radi se o prilici da se o tim najosjetljivijim pitanjima raspravlja u Parlamentu – stoji u izvještaju državnog povjerenstva.

Kao društvo imamo pravo dobro poznavati ta pitanja, razmišljati i raspravljati o njima – rekli su ekvadorski biskupi i istaknuli – Društvene, političke, gospodarske i vjerske organizacije moraju odlučno i odgovorno preuzeti tu važnu zadaću ne ostajući na rubu rasprave kao jednostavni pasivni i ravnodušni promatrači. Biskupi su stoga uputili apel svim ljudima dobre volje, pastirima Božjega naroda i obiteljima, da iznesu svoje znanstvene, etičke i zakonske razloge bez bilo kakvog fundamentalističkog stajališta društvene, političke ili vjerske prirode.

Ljudski život je iznad bilo koje političke i vjerske struje, te stavova koji su pogrešno označeni kao nazadni ili napredni – napisali su biskupi i naglasili potrebu osiguranja etičke dimenzije ljudskog života, osobito njegovog dostojanstva i slobode. Crkva mora ljubiti i braniti ljudski život u svakom njegovom razdoblju – istaknuli su biskupi te objavili mali dosje u kojemu polaze od temeljne pretpostavke, da molekularna biologija i genetika pokazuju da ljudski život počinje začećem.

Dvosmislenost izraza „siguran i besplatan pobačaj“ koji se odnosi na hotimični prekid trudnoće traži da se pitamo: tko ima materijalne koristi od javnih politika koje pogoduju pobačaju – primijetili su ekvadorski biskupi i podsjetili da Ustav jamči svim osobama pravo na život, te na tjelesni i psihički integritet od začeća do prirodne smrti. Rasprava će se usredotočiti na kazne za one koji krše zakon, a ne na činjenicu da je pobačaj zločin.

No, ako se ta činjenica zanemaruje, prestaje vrijediti krivnja i odgovornost, kazna i sankcioniranje. Naprotiv, potrebno je odgajati mlade na osjećajno-seksualnom području u ozračju ljubavi i međusobnog poštivanja između muškaraca i žena; promicati sudjelovanje roditelja u izradi odgojnih programa usmjerenih na poštovanje prava na život; te jamčiti sigurnost kazne za počinitelje silovanja, incesta i nasilja – zaključili su ekvadorski biskupi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: