Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 12. siječanj 2019.

U VATIKANU OSNOVANO PRVO SPORTSKO UDRUŽENJE

Na konferenciji za tisak predstavljena je Athletica Vaticana, prvo sportsko udruženje osnovano u Vatikanu

U Tiskovnom uredu Svete Stolice 10. siječnja 2019. održana je konferencija za tisak na kojoj je predstavljena Athletica Vaticana, prvo sportsko udruženje osnovano u Vatikanu, te Bilateralni sporazum s Talijanskim nacionalnim olimpijskim odborom (CONI).

Bila je to ujedno prva tiskovna konferencija u novoj godini u Tiskovnom uredu Svete Stolice a predsjedao joj je novi ravnatelj Alessandro Gisotti. Sudjelovali su predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi; zatim Giovanni Malagò, predsjednik Talijanskog nacionalnog olimpijskog odbora (CONI) i član Međunarodnog olimpijskog odbora (CIO); predsjednik Talijanskog paraolimpijskog odbora (CIP) Luca Pancalli; mons. Melchor José Sánchez de Toca y Alameda, podtajnik Papinskog vijeća za kulturu i predsjednik Athletice Vaticana, te Michela Ciprietti, predstavnica udruženja Athletica Vaticana.

Autentični sport je sastavni dio jedne od radikalnih komponenti ljudskog bića, to jest igre, nešto što se čini slobodno, besplatno i gdje čovjek nije uvjetovan izravnim ograničenjima. To je nešto što daje vrijednost ljepoti. Zato je u povijesti kultura uvijek imala blisku vezu sa sportom, rekao je u svome obraćanju kardinal Ravasi.

Ali sport ima vezu i s religijom; ona također ima u sebi besplatnost, primijetio je nadalje kardinal Ravasi, podsjećajući na Pavla kao „idealnog zaštitnika sportaša“ zbog čestog korištenja slika i sportskog jezika u svojim spisima.

U binomu „sport i etika“, kardinal poziva da razmislimo o pojmu „atletika“. Znakovito je, objasnio je, da je u korijenu tog pojma igra u kojoj se teži postići određeni cilj. Atletika je, dakle, također „kao neki zadatak koji treba obaviti“ i dodaje: „Tužno je vidjeti kako u sportu postoje prljavštine poput onih kojima svjedočimo u našim danima: nasilje i rasizam na stadionima, korupcija, doping koji predstavljaju grijeh i izobličenje nalaze u jeziku koji je istinski esperanto čovječanstva svoju najružniju sliku i to je nešto protiv čega se želimo boriti“.

Sport i glazba su za kardinala Ravasija dva „univerzalna prevladavajuća jezika” za mlade ljude koji “odražavaju u isti mah veličinu i bijedu čovječanstva”. Sportaši, pjevači i glazbenici su njihovi uzori. Kardinal je stoga upozorio da se ne dopuste izlike za određena zastranjenja. „Na to se mora odlučno reagirati i ispraviti ono što je pogrešno“, poručio je. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. srpanj 2020.

    Yemen: allarme fame delle agenzie Onu

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: