Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Ciudad de México, 12. siječanj 2019.

MEKSIKO: NOVOGODIŠNJA PORUKA BISKUPA

Meksička BK uputila je poruku svojim sunarodnjacima u kojoj je upozorila na hitne izazove za zemlju: sigurnost, migrante i obrazovanje

Meksički su biskupi u poruci svojim sunarodnjacima istaknuli da nesigurnost i nasilje, koji se povećavaju izvan svake mjere, prisiljavaju stanovnike te zemlje na život u strahu i neizvjesnosti, te napomenuli da Crkva u Meksiku nastoji svim svojim sredstvima doprinijeti općem dobru, otvarajući prostor za susret, dijalog i izgradnju mira.

Meksička biskupska konferencija je u studenome prošle godine na plenarnoj skupštini odobrila osnivanje Nacionalne skupine za zaštitu maloljetnika kako bi se spriječilo zlostavljanje, te osigurala odgovarajuća građanska i kanonska pomoć u slučaju da se nešto takvo dogodi. Biskupi su u poruci naglasili da su s radošću primili poziv Svetoga Oca na sastanak u veljači u Rimu, upućen predsjednicima biskupskih konferencija cijeloga svijeta. Izrazili su pritom mišljenje da se problemu zlostavljanja u crkvenim krugovima treba dati prioritet, te da će sastanku u Rimu doprinijeti s plodovima rada koji su započeli u Meksiku.

U vezi s izbjegličkom krizom u Latinskoj Americi, biskupi su napisali da ih danas više nego ikada uznemiruje potresan vapaj migranata. Dosljedni u vjeri u Isusa Krista, ne možemo pobjeći od patnje onih koji traže bolje uvjete života, prelazeći granice kako bi radili i doprinijeli općem dobru, ne samo svojih obitelji, nego i bratske zemlje koja ih prima – stoji u poruci meksičkih biskupa.

Meksička je biskupska konferencija u svojoj poruci također istaknula problem klimatskih promjena te, podsjećajući na papinu encikliku Laudato sí, navela klimatske promjene kao globalni problem s ozbiljnim ekološkim, socijalnim, ekonomskim i političkim posljedicama, koji trenutno predstavlja jedan od glavnih izazova za čovječanstvo. Naša zemlja mora prednjačiti u brizi za naš zajednički dom – zaključili su meksički biskupi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: