Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2020.

Vijesti

Prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer

Prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer

Bangkok, 12. siječanj 2019.

SUSRET PREDSJEDNIKA KOMISIJA ZA NAUK VJERE AZIJSKIH BK S IZASLANSTVOM KONGREGACIJE ZA NAUK VJERE

U Bangkoku na Tajlandu od 15. do 18. siječnja 2019.

Susret izaslanstva Kongregacije za nauk vjere, na čelu s kardinalom Luisom F. Ladarijom, DI, prefektom, i nadbiskupom J. Augustineom Di Noiom, OP, pomoćnim tajnikom i predsjednika komisija za nauk vjere biskupskih konferencija Azije održat će se u pastoralnom centru Baan Phu Waan u Bangkoku na Tajlandu od 15. do 18. siječnja 2019., priopćio je 11. siječnja Tiskovni ured Svete Stolice.

U Uputi od 23. veljače 1967. godine, Kongregacija za nauk vjere, po nalogu svetog pape Pavla VI., zatražila je od biskupskih konferencija da unutar svojih konferencija osnuju vlastite komisije za nauk vjere, kao savjetodavno tijelo koje pomaže samim konferencijama i pojedinim biskupima u njihovoj brizi za vjeru i moral. U određenim situacijama, u kojima je to teško izvedivo, ovaj bitan pastoralni zadatak može preuzeti druga komisija ili pojedini biskup koji s posebnom pažnjom prati probleme nastale na naukovnom području.

Kako bi osnažio suradnju između Kongregacije za nauk vjere i komisija za nauk vjere biskupskih konferencija, tadašnji kardinal Joseph Ratzinger odlučio je da se predsjednici tih povjerenstava povremeno sastaju na kontinentalnoj razini. Jedno od izvornih obilježja ovih susreta jest činjenica da predstavnici Kongregacije odlaze na različite kontinente, ističući na taj način važnost lokalne i regionalne razine i njihove odgovornosti u rješavanju doktrinarnih pitanja. Prvi od tih sastanaka održan je u Latinskoj Americi, u Bogoti 1984.; a drugi u Kinshasi u Africi (1987.). Uslijedili su susreti u Beču, Europa (1989.); u Hong Kongu, Azija (1993); u Guadalajari, Latinska Amerika (1996.), te u San Franciscu, Sjeverna Amerika (1999). U novije vrijeme održani su sastanci u Dar es Salaamu, Afrika (2009.) i Budimpešti, Europa (2015.).

Sada, u suradnji s predsjedništvom Saveza azijskih biskupskih konferencija (FABC), pripremljen je novi susret te vrste za Aziju. Taj događaj očituje želju Kongregacije za nauk vjere da podrži mjesne episkopate u njihovoj odgovornosti za promicanje i očuvanje nauka vjere, uzimajući u obzir specifične izazove s kojima se danas suočava azijski kontinent. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. svibanj 2020.

    San Giovanni Paolo II e l'Oriente Cristiano

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: