Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. prosinac 2019.

Vijesti

Malta, 11. siječanj 2019.

MIGRANTI SPAŠENI NA SREDOZEMNOM MORU ISKRCALI SE NA MALTEŠKO KOPNO

Za Radio Vatikan tom prigodom razgovarao je talijanski svećenik Giovanni De Robertis, glavni ravnatelj Zaklade Migrantes, koja djeluje u okviru Talijanske BK

Migranti koje su na Sredozemnom moru spasili brodovi nevladinih organizacija Sea Watch i Sea Eye, 9. siječnja 2018. brodovima su prebačeni na malteško kopno. Malteški premijer Joseph Muscat najavio je da će oni i drugih 175 migranata, koje je Malta prihvatila u posljednjih nekoliko tjedana, biti raspodijeljeni u osam zemalja Europske unije: Italiju, Njemačku, Nizozemsku, Francusku, Portugal, Irsku, Rumunjsku i Luksemburg.

Talijanski svećenik Giovanni De Robertis, glavni ravnatelj Zaklade Migrantes, koja djeluje u okviru Talijanske biskupske konferencije, za Radio Vatikan rekao je da su svi s olakšanjem pozdravili rješenje tog problema. Pritom se usredotočio na dvije glavne točke: prije svega, da to nije pobjeda krijumčara, te da nije riječ o teroristima i zločincima, već o ljudskim bićima koja bježe od rata i od gladi; a s druge strane, da siromašni ne mogu platiti podjele među europskim narodima, nacionalnu sebičnost i predizborne računice.

Don Giovanni De Robertis također je podsjetio na sastanak u Marrakechu, održan u Maroku u prosincu prošle godine, na kojemu je potpisan Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju, a kojim su utvrđena opća pravila zajedničkog pristupa međunarodnoj migraciji u svim njenim dimenzijama. Problem migracija – istaknuo je – može se riješiti samo zajednički; one moraju biti sigurne, zakonite i uređene. Zapravo, ne može se misliti da je problem riješen jednostavno zabranom iskrcavanja na kopno. Moramo ići do korijena toga problema kako bismo uvidjeli u kakvim uvjetima živi veliki dio čovječanstva, te kako bismo nešto učinili – primijetio je svećenik ističući pritom trgovinu oružjem i socijalnu nepravdu kao probleme koji pogađaju područja iz kojih dolaze migranti.

Glavni ravnatelj Zaklade Migrantes izrazio je žaljenje što se danas više drži do predizbornih računica i profita, umjesto da se razmišlja o rastu i dobru Europe i njezinih zemalja, kao i migranata. Također je kazao da približavanje europskih izbora ne pomaže za objektivno sagledavanje stvarnosti, stoga su mnogi u iskušenju da ponište ljudsko lice tih osoba.

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije izrazilo je zadovoljstvo rješenjem postignutim u korist migranata. Biskupi su, međutim, ponovili apel Malteške biskupske konferencije da ne ostanemo gluhi na vapaj onih koji pate te pozvali europske države da preuzmu odgovornost u odnosu na migrante.

Napori Katoličke Crkve i civilnoga društva u prihvaćanju, zaštiti, promicanju i integraciji migranata ne mogu zamijeniti odgovornost vlada u osiguravanju spašavanja onih koji zaglave na moru, te da ih odvedu na sigurno, ljudski se odnose prema njima i pruže im potrebnu pomoć. Štoviše, za sigurnu je migraciju potrebna suradnja između zemalja polaska, prijelaza i odredišta, kako bi se spriječilo da ljudi koji su u potrazi za boljim životom poduzmu opasna putovanja koja su u Sredozemnom moru prouzročila tisuće žrtava – poručili su europski biskupi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2019.

    Papa Francesco, omelia Messa a Casa Santa Marta

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: