Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Foto arhiv: Papa s američkim biskupima

Foto arhiv: Papa s američkim biskupima

Chicago, 10. siječanj 2019.

AMERIČKI BISKUPI ZAVRŠILI DUHOVNE VJEŽBE NA KOJE IH JE OKUPIO PAPA

Sudjelovalo je oko 280 od ukupno 271 aktivnih biskupa i njih 185 umirovljenih

Američki biskupi završili su, 8. veljače duhovne vježbe na kojima su se na želju pape Franje okupili 2. siječnja u sjemeništu Mundelein u Chicagu pod vodstvom propovjednika Papinskoga doma kapucina o. Raniera Cantalamesse. Sveti Otac pozvao je, naime, sve biskupe SAD-a na tjedan dana molitve u kontekstu skandala seksualnih zlostavljanja i prešućivanja u mjesnoj Crkvi.

Tema meditacija preuzeta je iz Evanđelja po Marku: „I ustanovi dvanaestoricu da budu s njime i da ih šalje propovijedati” (Mk 3,14). Papa im je na početku duhovnih vježbi uputio i posebno pismo u kojem ih hrabri na borbu protiv „kulture zlostavljanja“ i krize vjerodostojnosti Crkve, te ih upozorava na opasnost podjela. Biskupska konferencija SAD-a nije se još oglasila o tijeku susreta.

Prema podacima koje je jedan od biskupa objavio na Twitteru, u duhovnim vježbama sudjelovalo je oko 280 od ukupno 271 aktivnih biskupa i njih 185 umirovljenih. U tijeku susreta pred zgradom sjemeništa svaki se dan okupljala i nekolicina prosvjednika protiv zlostavljača u Crkvi, prenosi Kathpress.

Papa Franjo sazvao je predsjednike svih biskupskih konferencija u svijetu u Vatikan gdje će se od 21. do 24. veljače savjetovati s voditeljima vatikanskih ustanova i redovničkim poglavarima i poglavaricama o djelotvornijoj zaštiti djece i ranjivih odraslih u Crkvi. Cilj je toga dosad jedinstvenoga susreta posvijestiti odgovornima u Crkvi puni doseg katastrofalnih posljedica seksualnog zlostavljanja od strane klera za adolescente, ističe se u najavi Tiskovnoga ureda Svete Stolice. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: