Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. kolovoz 2020.

Vijesti

Manila, 10. siječanj 2019.

STOTINE TISUĆA VJERNIKA U PROCESIJI U MANILI

U znak pobožnosti prema kipu Crnog Nazarećanina, drvenoj skulpturi Isusa Krista, koji je prikazan kako kleči na jednom koljenu pod težinom križa

Rijeka ljudi prošla je, 9. siječnja 2019. ulicama Manile u znak pobožnosti prema kipu Crnog Nazarećanina, drvenoj skulpturi Isusa Krista u prirodnoj veličini, koji je prikazan kako kleči na jednom koljenu pod težinom križa.

Kip Isusa Krista, poznat pod imenom Crni Nazarećanin, 1606. godine su iz Meksika na Filipine donijeli misionari augustinci. Smatraju ga čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.

Procesija sa spomenutim kipom, koji prikazuje Isusa Krista sa križem na ramenu, održava se u Manili tri puta godišnje: na Veliki petak, na Staru godinu i 9. siječnja. Današnja je procesija spomen na događaj iz 1787. godine, kada je kip iz prvotnoga svetišta prenesen u manju baziliku Crnoga Nazarećanina u četvrti Quiapo, i najposjećenija je od te tri, te je jedna od najvećih vjerskih procesija na svijetu. Procjenjuje se da je danas u njoj sudjelovalo više stotina tisuća vjernika.

Tijekom procesije, koja traje oko 20 sati, kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge oko 6,5 km. Vjernici u procesiji najčešće sudjeluju bosonogi, nastoje se što više približiti kipu i penju se jedni drugima na ramena kako bi ga dotakli.

Papa Inocent X. priznao je 1650. godine Bratstvo Isusa Nazarećanina koje je promicalo pobožnost prema tom prikazu Isusa, a štovao ga je i papa Pio VII. te odredio potpuni oprost onima koji pred njim pobožno mole. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. srpanj 2020.

    Yemen: allarme fame delle agenzie Onu

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: