Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Vijesti

Novi Travnik, 9. siječanj 2019.

SVEČANO PROSLAVLJEN DRUGOTNI PATRON ŽUPE UZAŠAŠĆA GOSPODINOVA U NOVOM TRAVNIKU

Misno slavlje predvodio je mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH

Blagdan Gospe Brze Pomoći, 8. siječnja 2019. na posebno svečan način proslavljen je u župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku kao drugotni patron župe. Veliki broj vjernika iz ove i okolnih župa pohodio je župnu crkvu i sudjelovao na Euharistijskom slavlju i pobožnosti Gospi Brze Pomoći.

Misno slavlje predvodio je mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i nekadašnji župni vikar ove župe, uz koncelebraciju župnik vlč. Marka Majstorovića i župnika župe sv. Ivana Krstitelja u Travniku i dekana travničkog dekanata preč. Marka Mikića te duhovnika Nadbiskupijskog sjemeništa„Petar Barbarić“ u Travniku vlč. Đure Arlovića. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor i tamburaški sastav mladih ove župe. 

Vjernici ove župe i okolnih župa redovito svake srijede kroz godinu dolaze častiti Gospu Brze Pomoći i sudjelovati na Svetoj misi i pobožnosti, a ove godine župna zajednica prvi put je proslavila blagdan Gospe Brze Pomoći koji Crkva kalendarski slavi 8. siječnja. Pobožnost Gospi Brze Pomoći proširio se od početka 19. stoljeća iz američkog grada New Orleansa, zahvaljujući uršulinki majci Mihaeli Censoul i redovnicama uršulinkama.  

„Što kao vjernici iz ovoga blagdana možemo naučiti? Koliko smo mi spremni poput Marije uistinu živjeti svoju vjeru?“, pitanja su koja je u homiliji postavio mons. Tomašević. „Slaveći ovaj blagdan došli smo moliti milost kod Boga, a velika zagovornica milosti je Gospa Brze pomoći i k njoj se utecimo u svojim potrebama“, potaknuo je mons. Tomašević okupljene vjernike. 

„Čovjek je oduvijek molio Boga za zdravlje, i ono je doista potrebno svakom čovjeku. Jer svaka nemoć, svaka bolest umanjuje ljudsku aktivnost, umanjuje njegovu sposobnost djelovanja na bilo kom području. Bolest i nemoć oduzimaju nam ono što nam je potrebno i čine nas nemoćnima. U bolesti doživimo da je vrijeme ljudskog života kratkotrajno kao i da je i samo ljudsko zdravlje vremenito jer kad-tad idemo s ove zemlje. U trenucima nemoći i bolesti pouzdajemo se u Božju milost i On sam nas tješi po velikim i svetim zagovornicima. Na poseban način daje nam utjehu po zagovoru Blažene Djevice Marije. Stoga moliti se zagovoru Gospi Brze Pomoći znači moliti utjehu nade, kako bi, ne samo u trenutcima patnje, boli, bolesti... vidjeli jedinu nadu u Bogu, nego da i u svim drugim danima života uvijek tražimo i slijedimo volju Božju i Njegovo sveto djelovanje u nama i po nama; moliti Gospin zagovor da se poput nje očuvamo od bolesti duše i duha, od grijeha koji razara naše duhovno zdravlje, grijeha koji razara u nama posvetnu i djelatnu milost koja nam daje snagu da budemo Božji, da budemo slika Božja. Marijin brzi zagovor nam pomaže da budemo otvoreni za Boga, da ga osluškujemo na Marijin način kako bi i u najtežim danima života, imali u sebi nadu da je Bog onaj koji vodi i upravlja našim životom i vodi nas do našeg konačnog cilja - biti blažen u zajedništvu s Njim i sa svima svetima. A da bi uživali vječno blaženstvo, po Mariji i s Marijom, budimo stanovatelji Boga po kojem činimo i služimo na dobro svakom čovjeku“, poručio u svojoj homiliji mons. Tomašević.

Na kraju Euharistijskog slavlja župnik Majstorović izmolio je zagovornu molitvu za obitelji i za sve u potrebi.

Nakon Svete mise svećenici, prakaraturi i članovi Župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća uputili su se u župni dvor gdje je uslijedio blagoslov župne kuće i župnog ureda. Nakon što je preč. Mikić blagoslovio župnu kuću, uslijedio prigodni domjenak, a svi okupljeni mogli su se „ugrijati“ pred crkvom uz čašicu osvježenja.

Župnik Majstorović slavio je istoga dana i večernju Svetu misu.

Ovogodišnji svojevrsni nastavak čašćenja drugotnog patrona župe bit će u srijedu 9. siječnja kada je redovita pobožnost Gospi Brze pomoći, a Euharistijsko slavlje u 16 sati predvodit će fra Velimir Bavrka, župnik župe Sv. Jurja iz Viteza.

Molitva Gospi od Brze pomoći

O Marijo, Majko Božja, ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta, bdij bez prestanka nad nama i nad cijelom Crkvom svojega Sina i budi nam uvijek Našom Gospom Brze Pomoći. Pohiti da nam pomogneš u svim našim potrebama (...) . Budi nam utočište za ovoga prolaznoga života i isprosi nam život vječni, po zaslugama Isusa, svojega Sina, Gospodina i Otkupitelja našega.

(kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: