Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. rujan 2020.

Nova izdanja

Sarajevo, 23. prosinac 2018.

Zbornik radova "Oprost i pomirenje. Krilatice lišene sadržaja?"

Rezultat je to znanstvenog međunarodnog simpozija održanog, pod istim imenom, 21.-22. rujna 2017., na KBF-u Univerziteta u Sarajevu

U izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta (Sarajevo) i suizdanju Glasa Koncila (Zagreb), 21. prosinca 2018. izašao je iz tiska zbornik radova pod naslovom: Oprost i pomirenje. Krilatice lišene sadržaja?, kojeg su uredili Darko Tomašević i Zorica Maros. Ovaj zbornik radova rezultat je znanstvenog međunarodnog simpozija održanog, pod istim imenom, 21.-22. rujna 2017., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) Univerziteta u Sarajevu. Simpozij je, kao i svi dosadašnji, okupio i svjetski priznate predavače čija su promišljanja o ovim, nimalo jednostavnim temama, donesena upravo u ovom zborniku.

Tako će čitatelji imati priliku susresti se s promišljanjem Avishai Margalita (Izrael), za kojega je oprost prevladavanje opravdanog gnjeva. O oprostu kao dokazu djelotvornog Božjeg milosrđa govori mons. Ignazio Sanna (Italija). Veronika s. Nela Gašpar (Hrvatska), iz dogmatske perspektive govori o Blaženoj Djevici Mariji kao putokazu pomirenja, dok Dubravko Turalija prikazuje oprost iz perspektive starozavjetnog hevelizma (Bosna i Hercegovina). Josip Jozić (Bosna i Hercegovina) promišlja o egzistencijalno – antropološkim aspektima pomirenja, a Jude Lal Fernando (Izrael) o mogućnosti političkog promišljanja o oprostu i pomirenju. Jerko Valković (Hrvatska) predstavlja toleranciju kao krepost podnošenja, a Stephen J. Pope (Sjedinjene Američke Države) predstavlja krepost ljubavi kao izvor opraštanja neprijatelju. O manipulaciji sjećanjem kao izvoru konflikta govori Marinko Pejić (Bosna i Hercegovina), dok Oliver Jurišić (Bosna i Hercegovina) oprost predstavlja kroz određene teorije o jeziku. Ana Marija Raffai (Hrvatska) oprostu pristupa kroz prizmu političke obveze vjernika, dok Zorica Maros (Bosna i Hercegovina) donosi promišljanje o oprostu u bosanskohercegovačkom kontekstu.
 
Svima koji se bave problematikom oprosta i pomirenja Zbornik će ponuditi mnoštvo korisnih pristupa i perspektiva. (kta/d.d.)
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: