Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. travanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 8. prosinac 2018.

PAPA FRANJO PRIMIO U AUDIJENCIJU DONATORE BOŽIĆNOGA DRVA I JASLICA

Jaslice su napravljene po staroj tradiciji pješčanih skulptura talijanskoga grada Jesola, a drvo dolazi iz šume na talijanskoj visoravni Cansiglio

Božićno drvo i jaslice dva su znaka koji nas neprestano zadivljuju; govore o Božiću pomažući nam razmatrati otajstvo Boga koji je postao čovjekom – istaknuo je papa Franjo tijekom audijencije u koju je primio oko 350 osoba, donatorā božićnoga drva i jaslica koji su u 7. prosinca 2018. u poslijepodnevnim satima inaugurirani na Trgu svetoga Petra. Jaslice su ove godine napravljene po staroj tradiciji pješčanih skulptura talijanskoga grada Jesola, od pijeska s Dolomita, dok drvo, visoko oko 21 metar, dolazi iz šume na talijanskoj visoravni Cansiglio, a daruje ga biskupija Concordia-Pordenone.

Neka jaslice i božićno drvo, ti zadivljujući simboli Božića, unesu u obitelji i na mjesta okupljanja odraz Božje svjetlosti i nježnosti, kako bi svima pomogle živjeti blagdan Isusova rođenja. Da i mi, razmatrajući Dijete Boga koje zrači svjetlošću u skromnosti jaslica, postanemo svjedoci poniznosti, nježnosti i dobrote – poželio je Papa.

Posebno je obilježje ovogodišnjih jaslica na Trgu svetoga Petra pijesak, materijal koji podsjeća na jednostavnost, na malenost i na krhkost. Može nam izgledati da je ta malenost u proturječju s božanstvom; netko je od samoga početka čak mislio da je to samo obloga, poradi vanjskoga izgleda – primijetio je Papa te dodao – Međutim, to nije tako, jer malenost je sloboda.

Tko je malen, u evanđeoskom smislu, nije samo lagan, nego je i slobodan od svake pomame da se pokaže i svakog zahtjeva za uspjehom; poput djece koja se spontano izražavaju i kreću. Svi smo pozvani biti slobodni pred Bogom, pozvani smo imati slobodu djeteta pred svojim ocem. Dijete Isus, Sin Božji i naš Spasitelj, kojega stavljamo u jaslice, svet je u siromaštvu, malenosti, jednostavnosti i poniznosti – istaknuo je Papa.

Drvo nas pak, svojim lampicama podsjeća da je Isus svjetlost svijeta, da raspršuje tmine mržnje i stvara prostor za praštanje. Ovogodišnja omorika – istaknuo je papa Franjo – svojom nas visinom potiče na još jedno razmišljanje: da se Bog, rođenjem svojega Sina Isusa spustio do čovjeka kako bi ga uzdigao iz magle samoljublja i grijeha, te njegovo ljudsko stanje učinio dionikom svoje naravi. Na kraju je Papa zahvalio svima koji su darovali te božićne simbole, kao i onima koji su sudjelovali u njihovu ostvarenju. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. ožujak 2020.

    Il Papa prega per i senza fissa dimora

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: