Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 19. studeni 2018.

PRVA FORMACIJA NOVE GENERACIJE ANIMATORA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Susret je održan u Centru za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu u razdoblju od 16. do 18. studenoga 2018. održana je prva formacija jedanaeste generacije animatora Vrhbosanske nadbiskupije.

Sudionici formacije, njih 51 iz različitih župa Vrhbosanske nadbiskupije, brojčano obogaćeni sudjelovanjem mladih iz dvije župe Mostarsko-duvanjske biskupije, tijekom ove, prve formacije, imali su se priliku upoznati međusobno, ali i sa animatorima instruktorima, koji su na čelu sa ravnateljem Centra za mlade, vlč. Šimom Maršićem, nositelji i voditelji programa Škole animatora „Mladi za mlade“. Većina sudionika već je na neki, sebi svojstven način i shodno svojim vještinama i talentima, uključena u razne župne i školske aktivnosti, te su na Školu animatora došli potaknuti od strane svojih župnika, duhovnih asistenata i časnih sestara, koji u njima prepoznaju potencijal za održavanje i pokretanje župnih aktivnosti i svoju produženu ruku za rad sa mladima i djecom u svojim zajednicama. Tijekom uvodnog dijela programa prve formacije, sudionici su upoznati sa načinom rada i realiziranja programa formacije, ali i generalno projekta „Mladi za mlade“ čiji su sudionici tijekom tekuće školske godine. Tu su mladi upoznali sa dosadašnjim iskustvima i mogućnostima djelovanja sudionika u njihovim zajednicama, što pored samog upoznavanja, ima za cilj i poticanje razmjene ideja i primjera dobre prakse, posebno za predstojeće adventsko razdoblje koje je jedinstvena prilika za angažman i djelovanje mladih u župi.

Pod tematskom cjelinom Animirati - Tko? Što? Kako?, koja zapravo objedinjava cjelokupan sadržaj prve formacije, sudionicima je omogućeno stjecanje osnovnih informacija o animaciji kao načinu služenja unutar zajednice, animiranju i animatoru kao onome koji je pozvan „dati život“, „dati dušu“, prenijeti svoje oduševljenje Isusom Kristom, svjestan svoje uloge i važnosti kao vjernika laika uključenog u život Crkve. Da bi animator mogao oduševljavati, potrebno je da i sam bude oduševljen, duhovno i moralno izgrađen, stoga su kroz radionice razgovarali i posvješćivali tri važne teme za identitet i ulogu animatora, a to su njegov vlastiti (antropološki) identitet, kršćanski identitet i zasnivanje poslanja animatora na primjeru Isusa Krista te vrijednosti u životu i radu animatora koje svatko posjeduje, ali na kojima su pozvani raditi, razvijati ih i dosljedno ih očitovati u svim područjima svog života. Poseban naglasak stavljen je na evanđeoske vrednote koje se često razlikuju od onih koje se žive.

Vlč. Vlatko Rosić u svojoj je propovijedi motivirajućim govorom ohrabrio u nastojanjima i želji da budu dobri kršćanski animatori, pravi nasljedovatelji Isusa Krista.

U nedjeljnoj Svetoj misi, pater Vinko Mamić, naglasio je ponovno važnost poslanja animatora u Crkvi i zajednici, kako svoj poziv za animiranje mladi trebaju vidjeti kao blagoslov i dar čije će plodove zasigurno uvidjeti u svom životu i za koji će sigurno biti višestruko nagrađeni i praćeni Božjim blagoslovom, a o čemu lijepo govori jedan biblijski citat: „Oni koji su mnoge učili pravednosti, blistat će kao zvijezde navijeke, u svu vječnost“ (Danijel 12:3). Istaknuo je kako su oni zapravo „saučesnici“ u Božjem stvaralačkom naumu i pozvani da podare dah svemu oko sebe, kao što je i Bog udahnuo dah života u čovjeka kojeg je stvorio od praha zemaljskog (Postanak, 2,7).

Program ove jedanaeste Škole animatora će biti na korist i zadovoljstvo i voditelja i sudionika jer raznolikost skupina iz kojih mladi dolaze, ali i bogatstvo njihovih međusobnih različitosti temelj je za buđenje novih ideja i poticaj za djelovanje, a iskustvo animatora instruktora pouzdan temelj za prijenos znanja i metoda za realizaciju ovih ideja. Već svojim pozitivnim odgovorom za sudjelovanje u programu, mladi su pokazali da su spremni i žele odgovoriti na izazov da budu vidljivi svjedoci Božje ljubavi i oruđe kroz koje će On djelovati, prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. lipanj 2020.

    Il Papa all'Angelus prega perché "a Roma si possa vivere con dignità"

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: