Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 19. studeni 2018.

PAPA: NA KONAČNI SUSRET S ISUSOM DONIJET ĆEMO SAMO ONO ŠTO SMO DAROVALI

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 18. studenoga

Konačni susret s Gospodinom cilj je narodâ i pojedinaca – rekao je papa Franjo u nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 18. studenoga 2018. okupljenim vjernicima na Trgu svetoga Petra u Vatikanu i istaknuo – Povijest čovječanstva kao i osobna povijest svakoga od nas ne može biti shvaćena kao jednostavan slijed riječi i djela koja nemaju smisla, niti može biti tumačena u svjetlu pukog promatranja činjenica kao da je sve već predodređeno sprečavajući na taj način izbore koji su plod istinskih odluka.

Osvrnuvši se na evanđelje dana, Papa je naglasio – Nije na prvom mjestu govor o kraju svijeta, nego poziv da se dobro živi sadašnjost i da budemo uvijek spremni za trenutak kada ćemo biti pozvani dati račun o svojem životu. Govori se o danima u kojima će sunce potamnjeti, mjesec neće više svijetliti. Svjetlo koje će u taj posljednji dan svijetliti bit će Gospodin Isus koji će doći u slavi i u tom susretu konačno ćemo vidjeti Njegovo lice koje sjaji ljubavlju i pred kojim će se u potpunoj istini pojaviti svako ljudsko biće.

Ne zna se vrijeme, niti način kada će se to dogoditi, ali znamo temeljno načelo s kojim se trebamo boriti: „Nebo će i zemlja proći, ali moje riječi, neće uminuti!” – rekao je Sveti Otac i nastavio – Toga će dana svatko od nas morati shvatiti je li riječ Sina Božjega prosvijetlila njegov osobni život ili mu je okrenuo leđa uzdajući se u svoje riječi. Lukavost i novac neće koristiti, donijet ćemo samo ono što smo darovali. To će biti trenutak prepuštanja Očevoj ljubavi.

Nitko ne može pobjeći tom trenutku. Lukavost koju često koristimo kako bismo o sebi dali dojam koji želimo, neće koristiti. Moć novca i sredstava s kojima smo oholo nastojali kupiti sve i svakoga, neće se više moći koristiti. Sa sobom ćemo ponijeti samo što smo ostvarili u životu vjerujući u Božju riječ i samo ono što smo darovali – zaključio je papa Franjo.

Nakon podnevne molitve Sveti Otac je podsjetio na Svjetski dan siromašnih prigodom kojeg je slavio svetu u Bazilici svetoga Petra i sudjelovao na ručku sa siromašnima, te je istaknuo da taj dan blizine kršćanske zajednice siromašnima uključuje sve više župe, udruge i crkvene pokrete i želi biti poticaj kako bi u društvu postali sredstva milosrđa.

Na kraju je papa Franjo uputio apel za Srednjoafričku Republiku gdje se nedavno u logoru raseljenih ljudi dogodio masakr u kojem su ubijena i dva svećenika. U svojoj molitvi Papa se prisjetio i svih onih koji su nastradali u požarima u Kaliforniji kao i žrtava snježne oluje na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: