Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Vukovar, 18. studeni 2018.

MISA NA DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

"Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja", poručio je željezanski biskup Živković

O 27. obljetnici stradanja Vukovara, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u nedjelju, 18. studenoga 2018. na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru Misu zadušnicu predvodio je mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup iz austrijskoga Gradišća. Pozdravnu riječ je uputio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

“Pozdravljam sve vas, dragi Vukovarci i sve vas, draga braćo i sestre, pristigli s različitih strana naše nadbiskupije, iz čitave domovine i iz inozemstva, kako biste bili dionici ove komemoracije i euharistijskog slavlja. Na osobit način pozdravljam sve vas, poštovani i dragi branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi obitelji stradalih branitelja, civilnih žrtava i onih čija mrtva tijela još uvijek tražimo kako bismo ih mogli dostojno pokopati s molitvom i pijetetom kojega zaslužuju”, poručio je nadbiskup Hranić.

Željezanski biskup Živković je u svojoj propovijedi istaknuo:
“Hodajući u koloni sjećanja, dostojanstveno sam gazio, ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju. Za pete su mi se lijepili: zemlja, krv i suze a kroz tijelo mi je prolazila jeza i jauk bespomoćnih zarobljenika, koji su mučeni kao Krist na svome križnom putu. Ponavljao sam danas u sebi više puta Kristove riječi, Egidije, smiri se: ‘Neka se ne uznemiruje srce tvoje’. Svaki korak prema ovome groblju u meni je stvarao sve veću bol i suze, pitajući se zar je moguće da su kršćani vršili ovolika zla.

Veliko zlo je danas vezano uz pitanje nestalih. Vi odgovorni, kada ćete napraviti minimum ljudskoga pijeteta i dostojanstva i vratiti kosti od 1952 zarobljene, mučene i ubijene duše? To vas pitam u ime ožalošćenih obitelji.

Ta kost i te kosti tisuće mrtvih nalaze se skrivene u utrobi zemlje. Molim vas, iskopajte to hrvatsko blago i vratite ga u njihov i naš Vukovar. Izbacite tu kost iz svoga grla koja vas blokira u svim dobrosusjedskim pregovorima. Nemamo drugoga puta, nego: put priznanja istine, put praštanja i pomirbe, put novoga početka u Isusu Kristu.

Mi smo svjesni da neke boli Vukovar i Dan sjećanja na nevine žrtve. Tko prešućuje žrtve on ih ponovo ubija. Znam da zločince boli nečista savjest i vjernička moć praštanja hrvatskoga čovjeka koji živi po Kristovim riječima: Bože, oprosti im jer ne znaju što čine. Trebamo biti uvijek vođeni današnjim evanđeljem: ako je Krist koji je pretrpio nepravednu smrt, sve oprostio, to moramo i mi danas činiti ako želimo biti Kristovi. Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja.”

U spomen na žrtvu Vukovara u nedjelju će u 18 sati i 11 minuta zazvoniti zvona na svim crkvama u Hrvatskoj.

Na obljetnicu sloma obrane Vukovara, 18. studenoga, prisjećamo se najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Pod geslom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta", 18. studenoga obilježava se 27 godina od pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a u gradu-heroju i ove godine se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su odali počast poginulima za slobodnu Hrvatsku.

Sudionici obilježavanja najprije su se u 9 sati okupili pred vukovarskom bolnicom gdje se održavao prigodni komemorativni program.

Na komemoraciji je sudjelovao i državni vrh Republike Hrvatske među kojima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, brojni političari, kao i hrvatski biskupi i svećenici te građani.

Kolona sjećanja predvođena hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara krenula je oko 10.30 sati prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulima u obrani Vukovara.

Dok je kolona prolazila gradskim ulicama, sa župne crkve Sv. Filipa i Jakova stalno su zvonila zvona, a duž ulica nalazi se nekoliko tisuća lampiona koje su jutros upalili vukovarski osnovnoškolci. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. lipanj 2020.

    Il Papa all'Angelus prega perché "a Roma si possa vivere con dignità"

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: