Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Mostar, 16. studeni 2018.

ZAVRŠEN PRVI REGIONALNI FORUM CARITASA O ZAŠTITI DJECE I MLADIH

Sudjelovalo je 40 predstavnika Caritasa s područja BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije

U Mostaru u Duhovno-obrazovnom centru „Emaus“ održan je prvi Regionalni forum Caritasa o zaštiti djece i mladih u vremenu od 13. do 15. studenoga 2018. Na forumu je sudjelovalo 40 predstavnika Caritasa s područja BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Forum je održan u organizaciji Caritasa Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije i Caritasa Bosne i Hercegovine uz financijsku potporu Osthilfe fonda biskupije Linz (Austrija). Sudionici su bili ravnatelji Caritasa i ustanova koje se bave radom s djecom i mladima, stručnjaci psiholozi, pedagozi i odgojitelji, koji su svojim iskustvenim i profesionalnim doprinosom obogatili diskusiju i promišljanja o poboljšanju mehanizama zaštite djece i mladih u današnje vrijeme puno izazova i prijetnji za integritet mlade osobe.

Tijekom foruma organizirana su predavanja na temu zaštite djece i mlađih odraslih osoba u Caritasu i svijetu, zakonskih procedura i okvira pravno važećih za Bosnu i Hercegovinu, načela i procedure zaštite djece i mladih koja se primjenjuju u Caritasu, te je predstavljen novi ažurirani dokument Caritasa u BiH kojim se nastoji odgovoriti na potrebe zaštite djece i mladih u programima i projektima koje provode Caritasi. Izvršni ravnatelj Caritasa Internationalis sa sjedištem u Rimu gosp. Jacob Winter kao posebni gost foruma upoznao je sudionike o nastojanjima Caritasa u cijelome svijetu na ažurniji, pravovremeni i sveobuhvatni odgovor na probleme današnjice u radu s djecom, mladima i mlađim odraslim osobama. Predstavnica Caritasa biskupije Linz (Austrija) gđa Sigried Spindlbeck predstavila je iskustva iz Austrije uz dobru praksu u primjeni zaštite djece i mladih kroz postojeće mehanizme ombudsmena i timova koji su u nadleštvu mjesnog biskupa. Predstavljanje novih dokumenata i novih ažuriranih modela u Austriji ili na međunarodnoj razini potvrdila se potreba organiziranja ovakvog regionalnog foruma.

Sudionici iz regije, iz partnerskih Caritasa u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori doprinijeli su svojim iskustvom i bogatom diskusijom, a stečena znanja provodit će u svojim Caritasima.

Tijekom foruma naglašena je potreba nastavka suradnje u ovom pitanju, a gđa Spindlbeck obećala je nastavak potpore za ovakve i slične korisne aktivnosti i susrete.

Forum je otvorio mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BIH, uvodno predavanje i pozdrave je u ime domaćeg biskupa prenio generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Željko Majić, a forum je zatvorio uz zahvale i poruke ohrabrenja dr. sc. don Ante Komadina ravnatelj Caritasa Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije.

Sudionici su pored dinamična tri dana predavanja, rada u manjim skupinama, diskusije i prezentiranja svojeg rada kroz edukativnu izložbu, imali mogućnost duhovne okrjepe na Svetoj misi u mostarskoj stolnoj crkvi koju je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić. „Forum je završen u radosnoj atmosferi, a sudionici su obogaćeni novim znanjima potvrdili spoznaju da je dijete i mlada osoba u Caritasu zaštićena od svih nevolja. Obećali su da će i dalje odgovorno provoditi svoje zadatke i obavljati svoju službu, svatko na svom radnom mjestu s ciljem dobrobiti krajnjim korisnicima“, navodi se u priopćenju Caritasa BiH.

Regionalni forum održan je u mjesecu posvećenom pravima djeteta i uoči Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenoga. (kta/caritas.ba)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: