Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Najave

Deževice, 28. studeni 2018.

Proslava sv. Jakova Markijskog u Deževicama

Župa Deževice, pokraj Kreševa za svog drugotnog zaštitnika izabrala je sv. Jakova Markijskog, koji je za vrijeme svog boravak u Bosni upravo boravi u Deževicama. Nedaleko od župne crkve, nekih 700 metara nalazi se Jakovljeva pećina ili u narodu poznatija voda sv. Jakova, gdje se svaki mjesec ljudi okupljaju i traže utjehu od ovog pobožnog franjevca i prijatelja Bosne. Inače, župu Deževice i vrelo sv. Jakova godišnje posjeti više od 35000 tisuća hodočasnika. I ove godine župa se za proslavu sv. Jakova Markijskog priprema se na svečarski način.

Duhovni program:

Utorak, 27. studenoga - Sveta misa uočnica
Od 16 sati - mogućnost sv. Ispovijedi
U 16.30 - Euharistijsko klanjanje
U 17 sati - Svečana Sveta misa

Srijeda, 28. studenoga - Sv. Jakov Markijski
Od 9.30 sati - Mogućnost za sv. Ispovijed
Od 10.30 sati - Molitva Gospine krunice
U 11 sati - Svečana Sveta misa, koju predslavi fra Franjo Trogrlić, župni vikar u samostanu Duha Svetog u Fojnici

Od 19. studenog do 27. studenog svaki dan u župnoj crkvi s početkom u 16.30 sati molit će se devetnica na čast sv. Jakova Markijskog.

Jakov Markijski rođen je 1393. godine kao osamnaesto dijete u obitelji Monteprandone. Kao dječak došao je svom ujaku, svećeniku, koji ga je opismenio i potom poslao u školu. Kasnije je u Peruggi studirao pravo, a uzdržavao se instruirajući sina nekog plemića. Postao je državni činovnik, ali je, osjetivši redovnički poziv, postao franjevac. Opredijelio se za opservantsku struju franjevaca, promijenivši životna načela, ugledajući se na sv. Franju. Ostalo je zapisano da je postio sedam korizmi u godini, uopće ne jedući meso, spavao je vrlo malo, puno se trapio i nosio pokorničku odjeću. Bio je nadaleko poznat kao odličan propovjednik, zbog čega su ga tražili i zvali ne samo vjernici, već i biskupi i vladari. Bio je, osim Italije, i u Ugarskoj, Češkoj, Poljskoj, Austriji i Njemačkoj. Uz propovijedanje, u kojem je, uz tumačenje kršćanskih istina, naročito ukazivao na nedostatke suvremenog društva, fra Jakov je gradio bolnice i sirotišta, te činio drugo što je bilo na korist puku. Takav jedan čovjek, kojeg su još za njegova života smatrali svetim, od generala franjevačkog reda imenovan je 1432. godine vizitatorom bosanskih franjevaca, te zadužen za provođenje vjerskih reforma u Bosni, gdje je već uvelike raslo krivovjerje. Fra Jakov je, barem sudeći po narodnoj predaji, za mjesto rezidiranja odabrao Deževice, a za njegovo djelovanje date su mu izvanredne ovlasti koje inače pripadaju vikaru Vikarije. Međutim, zbog nesporazuma s kraljem Tvrtkom II., vezanih za status heretika i status fratara, fra Jakov napušta Bosnu, proglasivši i samog bosanskog kralja Tvrtka heretikom. Tvrtko se pokazao velikodušnim, pa je ponovno pozvao Jakova da dođe u Bosnu, potvrdivši mu da se može osjećati sigurnim u propovijedanju u Bosni, te da će ga primiti s najvećim počastima i ponašati se prema njemu kao prema prijatelju. Na nagovor pape Eugena IV. (koji je i sam bio franjevac), Jakov ponovno 1435. godine dolazi u Bosnu, gdje uskoro biva izabran za poglavara bosanske vikarije. No, Jakov nije odustajao od reformi, pa ponovno dolazi u sukob s kraljem, vlastelom i fratrima. Napokon, kad su Turci počeli provaljivati u Bosnu i rušiti samostane, papa Eugen daje mu dopuštenje da u Ugarskoj može podignuti sedam samostana za bosanske fratre, umjesto 16 koliko su ih, na području koje su zauzeli, srušili Turci. Dopuštenje je stiglo 1437. godine, a već naredne godine fra Jakov po drugi put napušta Bosnu. Unatoč svemu, uspomena na boravak fra Jakova u Deževicama ostala je pozitivna, trajna i jaka, pa je stoga 1899. godine, kad je župa Deževice obnovljena, sveti Jakov Markijski proglašen pomoćnim zaštitnikom Župe. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: