Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. kolovoz 2019.

Vijesti

Bamendi, 11. studeni 2018.

KAMERUN: OSLOBOĐENI UČENICI KRŠĆANSKE PREZBITERIJANSKE ŠKOLE

Ravnateljstvo škole upozorava da država ne garantira sigurnost učenika i školskog osoblja, jer ih naoružane skupine kontinuirano napadaju i otimaju

Prema vijestima koje prenosi katolička tiskovna agencija FIDES, dječaci u dobi između 11 i 17 godina, koji su u noći 5. studenog oteti iz jedne prezbiterijanske srednje škole u kamerunskom gradu Bamendi, pušteni su na slobodu. Glasnogovornik prezbiterijanske Crkve izjavio je da dječaci "izgledaju umorno i psihološki iscrpljeno", te je apelirao na otmičare da oslobode trojicu članova školskog osoblja koji su još uvijek u njihovim rukama.

Zbog otmice je ravnateljstvo škole odlučilo poslati kući 700 učenika te privremeno prekinuti nastavu, ističući pritom da država ne garantira sigurnost učenika i školskog osoblja, dok ih naoružane skupine kontinuirano napadaju i otimaju. Nestabilnost u sjeverozapadnom i jugozapadnom dijelu Kameruna traje već više od godinu dana zbog anglofonih separatista koji su na tom području proglasili nezavisnu državu Ambazoniju.

Sukobi između kamerunske vojske i separatističkih skupina na spomenutom području prouzročili su smrt stotina ljudi. Zbog nasilja i nestabilnosti više od 200.000 civila napustilo je dvije anglofone kamerunske regije. Prošlog su rujna, uoči predsjedničkih izbora u Kamerunu, vjerski vođe u toj zemlji vlastima i političkim strankama odaslali apel da u svojim programima daju prednost rješavanju krize i povratku na normalno stanje u anglofonim regijama. Apel su potpisali predsjednik Kamerunske biskupske konferencije, nadbiskup Samuel Kleda, vlč. Fonki Samuel Forba u ime Vijeća protestantskih Crkvi u Kamerunu i Sheikh Oumarou Malam iz Visokog islamskog vijeća Kameruna – prenosi katolička tiskovna agencija FIDES. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: