Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. kolovoz 2019.

Vijesti

Skopje, 10. studeni 2018.

U SKOPJU ZAPOČEO STUDIJSKI DAN O POVIJESTI KATOLIČKE CRKVE U MAKEDONIJI

Pod nazivom: „Katolička Crkva u Makedoniji kroz svoju povijest“

U nacionalnoj ustanovi Muzej makedonske borbe u Skopju u subotu, 10. studenog 2018. započeo je Studijski dan pod nazivom: „Katolička Crkva u Makedoniji kroz svoju povijest“. Organizator Studijskog dana je Katolička Crkva u Republici Makedoniji u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

Biskup skopski i eparh strumičko-skopski mons. dr. Kiro Stojanov uputio je riječi pozdrava i dobrodošlice na otvaranju Studijskog dana. Pozdravio je poimence nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu; biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića, vojnog biskupa u BiH mons. dr. Tomu Vukšića, sve profesore i predavače, predstavnike društvene vlasti i kulturnih ustanova kao i sve prisutne. Istaknuo je da je održavanje ovog Studijskog dana jedinstven dan u povijesti Katoličke crkve u Makedoniji. „S osobitom zahvalnošću pozdravljam vas sa željom da svaka vaša riječ u ovim izlaganjima – budite sigurni bit će nama obogaćenje jer, kako rekoh, ovo je prvi ovakav dan koji želi stručno osvijetliti teme koje su naznačene i koje zasigurno trebaju biti produbljivane“, kazao je biskup Stojanov te poželio da svi gosti dožive Skopje punim srcem. „Ako riječ nije istražena i zapisana, narod pa i vjernici koji ne pamte svoju prošlost ne vrednuju pređeni put, na žalost nemaju ni budućnost. Pomozite nam da gledamo ohrabreni u budućnost“, rekao je biskup Stojanov.

Svoj pozdrav uputio je i kardinal Puljić napominjući da vrlo zanimljivo poći u prošlost katolika u Makedoniji i u njezinom glavnom gradu. Podsjetio je da su već u četvrtom stoljeću pokrajina Dardanija i grad Scupi imaju organiziranu crkvenu upravu kao i da je kasnije uslijedilo nemirno razdoblje koje je kulminiralo otomanskim osvajanjem i njihovom višestoljetnom vlašću. Kazao je i da se katolicima u tim krajevima posvećuje veća pažnja osnivanjem Kongregacije za širenje vjere (Propaganda Fidei) 1622. godine pa imenovanjem nadbiskupa Andrije Bogdanija slijedi niz skopskih biskupa. „Mi ćemo ovdje čuti brojne podatke iz prošlosti, bolje reći upoznat ćemo korijenje Crkve na ovim prostorima kako bi svjesniji bili svoga identiteta i svojeg poslanja i u ovim vremenima. Ponekad smo u opasnosti da se prepadnemo sadašnjih izazova, a zapravo, kada pogledamo u prošlost, tih izazova nije nikada manjkalo. Važno je upoznati iz čega smo nikli i na čemu danas rastemo, kako bi ostavili svijetli trag za buduće generacije“, zaključio je kardinal Puljić.

Direktor Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i religioznim grupama u Republici Makedoniji mr. Darjan Sotirovski pozdravio je sve prisutne i pohvalio održavanje ovog znanstvenog skupa ističući da se na ovaj način stvara pozitivno ozračje. Kazao je da Katolička Crkva u Makedoniji primjer čimbenika stabilnosti u multireligijskom i multikulturnom življenju te da ima otvoren i iskren odnos prema predstavnicima vlasti u nastojanju da riješe s poteškoće s kojima se Crkva susreće. Istaknuo je važnost povijesti koja prenosi istinu novim naraštajima pa zato treba prenositi stvarnu istinu na korektan način i to radi ljudi, naroda, države i povijesti. Poželio je uspješno održavanje simpozija sa željom da Katolička Crkva nastavi svoju plodnu misiju u Makedoniji. 

Okupljenima se obratio i dekana Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Skopju dr. Đoko Đorđevski koji je podsjetio da su u Makedoniji vidljivi tragovi sv. Pavla apostola po kojem je, preko ovih krajeva, najprije stigla radosna vijest Evanđelja u Europi. Dodao je da se već dvije tisuće godina tu čuva i gradi Evanđelje koje piše vlastitu povijest po životu Crkve, žive slike vječnosti u ovovremenosti. Kazao je da će Studijski dan podsjetiti i osvijetliti svjedočenje Kristove Crkve koja je proživjela razna iskušenja. Spomenuo je djelovanje jedne Crkve tijekom prvih deset stoljeća te tragičnu 1054. godinu i proces razdvajanja između pravoslavnog Istoka i katoličkog Zapada koje je trajalo kroz desetljeća i stoljeća. Podsjetio je i na svijetli lik Majke Terezije koja je živjela evanđeosku milost i ljubav kao i brojne crkvene osobe u Makedoniji koje su dale važan doprinos na duhovnom, teološkom i odgojnom planu.           

Pozdravnu riječ uputio je i dekan KBF-a u Sarajevu preč. dr. Darko Tomašević koji je istaknuo da je jedan od glavnih motiva i razloga održavanje ovog znanstvenog skupa upravo ukazivanje na važnost povijesti i činjenica vezanih za mjesnu Crkvu u Makedoniji. „Povijest i činjenice ne smiju se zaboraviti i one trebaju hraniti nadu i vjeru u ovoj mjesnoj Crkvi, da bi urodile radošću-smijehom za bolju budućnost“, kazao je dekan Tomašević te naveo razloge radi zbog kojih je Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu suorganizator ovog znanstvenog skupa: „Činjenica je da je od osnutka KBF-a 1890. do danas iz ove mjesne Crkve na KBF-u u Sarajevu studiralo 28 svećeničkih kandidata. KBF je samo kroz tu činjenicu postao dio povijesti ove mjesne Crkve. Drago nam je da i kroz pomoć u organiziranju ovog simpozija možemo i dalje biti od pomoći ovoj mjesnoj Crkvi da ona svoju prisutnost na ovim područjima živi još dugo u povijesti i doprinosi boljitku ove zemlje i rastu Božjeg kraljevstva“. 

Na Studijskom bit će iznesena sljedeća predavanja:

1). „KRŠČANSTVO U RIMSKOJ POKRAJINI MAKEDONIJI OD POČETKA DO PROPASTI ZAPADNOG RIMSKOG CARSTVA“
Prof. dr. sc. Dragan Zajkovski - Znanstveni suradnik i docent na Odsjeku za antičku i srednjovjekovnu povijest Makedonije – Institut za nacionalnu povijest, Skopje

2). „CRKVA JUSTINIJANA PRIMA I NJEZINE TRADICIJE U OHRIDSKOJ ARHIEPISKOPIJI“
Prof. emeritus dr. sc. Jovan Belčovski – Skopje

3). „IZMEĐU CRKVENOG ISTOKA I ZAPADA – CRKVA U MAKEDONIJI OD DOLASKA SLAVENA DO OSMANLIJA“
Prof. dr. sc. vlč. Milenko KrešićKatolički bogoslovni fakultet, Sarajevo

4). „MISIJA SVETE BRAĆE ĆIRILA I METODA I DANAŠNJA ĆIRILO-METODSKA IDEJA“
Prof. emeritus dr. vlč. Petar Vrankić – Katolički teološki fakultet, Augsburg

5). „UTJECAJ CRKVENIH PRAKSI I TRADICIJA NA SAMUILOVE POLITIKE“
Prof. dr. sc. Dejan Borisov, đakon – Pravoslavni bogoslovni fakultet, Skopje

6). „SKOPSKA NADBISKUPIJA U KASNOM SREDNJEM VIJEKU DO XX st. 
Bartolomej Kajtazi – bivši veleposlanik R.Makedonije pri Svetoj Stolici, Skopje

7). „NADBISKUPI SKOPSKE NADBISKUPIJE OD OSNUTKA KONGREGACIJE ZA ŠIRENJE VJERE 1622., DO NJEZINA UKINUĆA, ODNOSNO 1914., UKLJUČIVO S NADBISKUPOM LAZAROM MIJEDOM 1921.“
Mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Mostar

8). „KATOLICI ISTOČNOG OBREDA U MAKEDONIJI“
O. dr. Zoran Stojanov – dekan i župnik „Sv. Ilija – Radovo“, Strumica

9). „ KANONSKI I PRAVNI POLOŽAJ KATOLIČKE CRKVE U MAKEDONIJI OD 1914. DO 2018. GODINE“
Prof. dr. sc. mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH; Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo

10). „VAŽNOST EKUMENIZMA I DIJALOGA ZA KATOLIČKU CRKVU U MAKEDONIJI NA PRIMJERU KATOLIKA ISTOČNOG OBREDA“
Prof. dr. sc. mons. Niko Ikić - Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo

11). „STANJE KATOLIČKE CRKVE DANAS U MAKEDONIJI“
Mons. dr. Kiro Stojanov, skopski biskup i eparh strumičko-skopski, Skopje

(kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: