Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. srpanj 2019.

Izdvajamo

Beograd, 10. studeni 2018.

Beogradska nadbiskupija: Potpisivanje Poruke mira i ekumenska molitva za mir

Povodom obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata

Povodom obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, u organizaciji Beogradske nadbiskupije u petak, 9. studenog 2018. u zgradi Nadbiskupije potpisana je poruka mira predstavnika vjerskih zajednica. Nakon potpisivanja, svi okupljeni uputili su se u crkvu Krista Kralja na ekumensku molitvu koju je predvodio austrijski vojni biskup Werner Freistetter. U parku župe je uslijedio blagoslov spomenika Bogorodice „Majke Europe“ i te je zasađen „Mojsijev grm“ kao znak mira, kojeg su zasadili predstavnik Ministarstva za rad i Austrijski veleposlanik u Republici Srbiji. Na ekumenskoj molitvi su učestvovali predstavnici iz Katoličke, Pravoslavne, Anglikanske, Kalvinističke i Evangeličke Crkve, te Islamske zajednice. Na večernjoj svečanosti sudjelovao je i biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Poruku mira prenosimo u cijelosti:

Okupljeni - praštajući i moleći za oproštenje - na mjestu na kome je 1914. godine objavljen početak Velikog rata, a koji suvremena historija poznaje kao Prvi svjetski rat, mi - predstavnici Crkava i vjerskih zajednica u Srbiji - želimo u zajedništvu otkriti „znakove vremena“ i zajedničkom molitvom Bogu pozvati sve odgovorne za države i narode Europe da prihvate poziv „Gospodara mira“ i čovjekove slobode izbora, da više nikada ne dopuste da se, prožeti predajom židovsko-kršćanske duhovnosti i islamske ustrajne vjere, narodi Europe među sobom zaraze mržnjom, da se ponižavaju i samouništavaju totalitarističkim ideologijama, da uništavaju živote svoje i tuđe u ognju ratova.

Našim današnjim zajedništvom javno obilježavamo ne samo prvu stogodišnjicu od završetka Velikog rata, kako se među nama više nikada ne bi ponovilo „stoljeće vukova“ – XX. vijek, već i da sebe, na krilima razuma i vjere, usmjerimo sveopćem miru, pomirenju, solidarnosti i suosjećanju prema drugome, ispunjeni međusobnom, bratskom suradnjom, koja zavisi i od nas i od naše slobode izbora, darovane nam od Tvorca Jednog Jedinoga.

Zajedno i u zajedništvu slaveći i veličajući Gospodina, Stvoritelja obitelji čovječanstva, s našim pogledom uprtim u „Majku Europe“,danas predajemo zemlji Mojsijev grm, vjerujući da njegov oganj, kao simbolički plamen našeg zajedništva i solidarnosti, nikada neće prestati grijati naša bića, naše međusobne odnose, naše zajednice, narode i države Europe.

Sadnjom ovoga grma, istovremeno zakopajmo i sve iskre Prvoga svjetskog rata, ničim ne hrabreći one što javno veličaju mir a misle samo na rat, i afirmirajmo isključivo mir, i to onaj mir koji pojedini od naše braće izgovaraju „šalom”, koji naša muslimanska braća uzvikuju „pristupite miru…”

Tako nam Svevišnji pomogao i učvrstio našu volju.
U Beogradu, u Kući susreta, kući Beogradske nadbiskupije, večer uoči stogodišnjice Dana primirja, 9. studenog 2018., prenosi mrežna stranica Beogradske nadbiskupije. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: