Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. siječanj 2019.

Vijesti

Beograd, 10. studeni 2018.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “EUROPSKI IDENTITET”

U organizaciji Beogradske nadbiskupije, a u povodu proslave 100. obljetnice od završetka Prvog svjetskog rata

U petak, 9. studenog 2018. u konferencijskoj sali Narodne Banke Srbije u centru Beograda, održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Europski identitet“ u organizaciji Beogradske nadbiskupije. Povod održavanja konferencije je proslava 100. obljetnice od završetka Prvog svjetskog rata.

U samom uvodu prisutnim gostima pozdravnu riječ uputio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, koji je sve okupljene srdačno pozdravio i blagoslovio, pomolivši se sa svima da ova konferencija donese konkretne plodove u budućnosti.

Zatim je riječ dobio uvaženi gospodin Sem Fabrici, veleposlanik Delegacije Europske Unije u Srbiji, koji je odmah na početku podsjetio na same temelje Europske zajednice, koju su gradili oštroumni političari i posvećeni kršćani poput Konrada Adenauera, Alcida De Gasperija i Roberta Schumana. Zatim su gosti su bili počastvovani da čuju i prof. dr. Darka Tanaskovića, doajena srpske diplomacije, koji je posebnu pažnju posvetio miru, naglasivši da ”sjećajući se rata, valja uvijek razgovarati prvo o miru”.

Pozdravne riječi bile su uvod u prvi panel pod nazivom ”Sloboda je odgovornost”. Ovaj panel je moderirao prof. dr. Dejan Miletić. Učesnici prvog panela bili su: nadbiskup u miru prof. dr. mons. Anton Stres iz Slovenije, prof. dr. Nikola Samardžić, Njegova Eminencija gospodin dr. Eldar Hasanov, veleposlanik Republike Azejberdžana u Republici Srbiji i prof. dr. Marko Trajković. Pojam slobode osvijetljen je pojmom odgovornosti. Svi predavači složili su se da nema slobode bez odgovornosti i da su i jedno i drugo podjednako odlike osobnosti. Sloboda je tumačena kroz ljubav, a ljubav kroz odgovornost. Na ovom panelu su se dotakli kroz pitanja učesnika i do toga zbog čega je tako često u političkim naukama, filozofiji, pa i teologiji pojam odgovornosti zaboravljen. Odgovor se može, po predavačima, naći u činjenici da je današnji čovjek zaboravio na ljubav.

Nakon pauze otpočeo je drugi panel, na koje su se prisutnima obratili: politolog i teolog gospodin Miloš Vulić, sa Papinskoga sveučilišta Gregoriana, prof. dr. Vladimir Dugalić iz Hrvatske, dr. Petar Petković i doc. dr. sc. Miro Kovač iz Hrvatske. Na ovom panelu, posebno se pokrenula rasprava, jer su i sami predavači aktualni političari, osim prof. Dugalića, koji je svećenik. Pitanja mira i blagostanja, sukoba i razlika, ali i ekumenizma dobila su odgovore kroz kvalitetna izlaganja i konstruktivnu raspravu. Posebna pažnja posvećena je europskim vrijednostima i njihovom ponovnom oživljavanju, ali i pitanjima poput onog da li je proces pridruživanja realan ili se radi ipak prvo o jednom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Nakon odmora i ručka, otvorena je treća i posljednja panel diskusija pod nazivom ”Istok zapadu, zapad istoku – Balkan je uvijek bio Europa za Europu. Moderator panela bio je prof. dr. Rade Kisić, koji je u svom uvodnom izlaganju, prisutne podsjetio na različita tumačenja samog pojma Balkan kroz povijest. Predavači na ovom panelu su bili: dr. Diego Beltrutti di San Biagio, italija, prof. dr. Dragan Simeunović i prof. dr. Miloš Dimitrijević. Na ovom pitanju otvorena je diskusija da li je sam naziv Zapadni Balkan koji koriste predstavnici EU, podcjenjivački u neku ruku za zemlje kojim se one obuhvaćaju. Predavači su se složili da je daleko bolji izraz zemlje jugoistočne Europe, jer na taj način se pokazuje kako ravnopravnost tako i pripadnost.

Na kraju su se prisutnima predstavili članovi različitih kršćanskih redova, kao i kao i vojni biskup u Austriji Werner Freistetter. Nadbiskup Hočevar se još jednom svima najsrdačnije zahvalio, zahvaljujući prije svih Bogu, na daru jednog ovakvog susreta.

Nakon svih izlaganja, i izraza zahvalnosti, prof dr. Darko Tanasković uputio je završnu riječ, prenosi mrežna stranica Beogradske nadbiskupije. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. siječanj 2019.

    Papa all’Angelus: impegnarsi a vivere con coerenza le promesse del Battesimo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: