Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. kolovoz 2019.

Vijesti

Detalj sa susreta

Detalj sa susreta

Vatikan, 10. studeni 2018.

PAPA FRANJO I KATOLIKOS GEWARGIS III.: NIJE MOGUĆE ZAMISLITI BLISKI ISTOK BEZ KRŠĆANA

Papa Franjo susreo se s katolikosom Asirske Crkve Istoka Gewargisom III.

Papa Franjo susreo se 9. studenog 2018. u prijepodnevnim satima s katolikosom patrijarhom Asirske crkve Istoka Gewargisom III., i njegovom pratnjom. Nakon privatnoga razgovora uslijedili su govori, potom trenutak molitve u kapeli Redemptoris Mater u Apostolskoj palači i, na kraju, potpisivanje zajedničke izjave. Na susretu su bili nazočni članovi Mješovitoga povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Asirske crkve Istoka

Papa Franjo se u pozdravu spomenuo prvoga susreta s katolikosom, u Vatikanu prije dvije godine, točnije 17. studenog 2016., ali i onoga u Bariju, 7. srpnja ove godine, u prigodi Dana razmišljanja i molitve za mir na Bliskom istoku. Dijelimo veliko trpljenje prouzročeno tragičnim stanjem u kojemu žive brojna naša braća i sestre na Bliskom istoku, žrtve nasilja, koji su često primorani napustiti prostor na kojemu oduvijek žive. Prolaze križni put Kristovim tragovima te, iako pripadaju različitim zajednicama, među sobom uspostavljaju bratske odnose, postajući za nas svjedoci jedinstva – rekao je Papa te pritom spomenuo kako će na svršetku susreta zajedno moliti upravo za svršetak tolike boli (…) i zazvati od Gospodina dar mira za Bliski istok, a posebno za Irak i Siriju.

Razlog za posebnu zahvalnost Bogu jest rad Povjerenstva za teološki dijalog između dviju Crkvi – primijetio je Papa. To povjerenstvo, rezultat dijaloga, pokazuje da praktične i stegovne razlike nisu uvijek zapreka jedinstvu, te da se neke razlike u teološkom izražavanju mogu smatrati više komplementarnima nego konfliktnima. Podsjetivši da je prije godinu dana potpisana zajednička deklaracija o sakramentalnom životu, papa Franjo je zajamčio svoje molitve kako bi treći dio razmišljanja o ekleziologiji, koji je ovih dana povjerenstvo potaknulo, pridonese da – kako je rekao – prijeđemo još jedan dio puta, prema toliko očekivanom cilju, kada ćemo Gospodinovu žrtvu moći slaviti na istom oltaru.

Taj put zahtijeva također očuvanje sjećanja, kako bismo učili od svjedoka iz prošlosti – primijetio je Papa te spomenuo Abdiša bar Berika, metropolita Nisibisa, jednoga od najglasovitijih pisaca istočno-sirijske tradicije, čiju 700. obljetnicu preminuća Asirska crkva Istoka i Kaldejska Crkva slave ove godine. Neka studij toga velikog teologa, posebno stručnoga na području kanonskoga prava, pomogne da bolje upoznamo bogatstvo sirijske tradicije, i prihvatimo ju kao dar za cijelu Crkvu – poželio je papa Franjo.

U zajedničkoj Izjavi, koju su na kraju susreta potpisali papa Franjo i katolički patrijarh, ističe se zahvalnost Gospodinu za sve veću blizinu u vjeri i ljubavi između Asirske crkve Istoka i Katoličke Crkve. Posljednjih su se desetljeća naše Crkve približile više nego ikada kroz stoljeća – stoji u dokumentu u kojemu se također potvrđuje namjera za napredovanjem u uzajamnom priznavanju i zajedničkom svjedočenju Evanđelja, u iščekivanju dana kada će biti moguće slaviti zajedno na istom oltaru.

Na tom putu iskušavamo zajedničko trpljenje – istaknuto je u dokumentu – zbog dramatičnoga stanja naše kršćanske braće i sestara na Bliskom istoku, a posebno u Iraku i Siriji. Stotine tisućā nedužnih muškaraca, ženā i djece neizmjerno trpe zbog okrutnih sukoba koje ništa ne može opravdati; sukobā koji su povećali odlazak kršćana s prostorā na kojima su živjeli zajedno s drugim vjerskim zajednicama još od apostolskih vremenā. Za sve njih, bez razlike, zajamčena je zajednička molitva i karitativno zauzimanje, gledajući njihovo trpljenje, koje katkada dolazi i do mučeništva, kao sjeme jedinstva kršćana.

Bliski istok se ne može zamisliti bez kršćana – ističe se u izjavi – jer kršćani, zajedno s drugim vjernicima, bitno pridonose posebnom identitetu toga područja; mjestu snošljivosti, uzajamnoga poštovanja i prihvaćanja. Bez pravednosti nema trajnoga mira; zbog toga papa Franjo i katolikos Gewargis III. u izjavi još jednom pozivaju međunarodnu zajednicu da primjeni političko rješenje koje će priznati prava i dužnosti svih uključenih strana. Dokument završava uvjerenjem da, koliko je stanje teže, toliko je više potreban međureligijski dijalog utemeljen na otvorenosti, istini i ljubavi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: