Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. kolovoz 2019.

Vijesti

Ravska, 9. studeni 2018.

OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI SVEĆENIKA IVANA GRGIĆA

Svetu misu zadušnicu u župi Ravska pokraj Ljubije na kojoj je sudjelovala i rodbina ubijenog svećenika predvodio je biskup Komarica uz koncelebraciju devetorice svećenika

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju devetorice svećenika predvodio je Svetu misu zadušnicu, 8. studenog 2018. u župnoj crkvi u župi Ravska pokraj Ljubije u prijedorskom kraju u povodu godišnjice mučeničke smrti svećenika Banjolučke biskupije ubijenog tijekom nedavnoga rata. Na Svetoj misi sudjelovala je rodbina ubijenog svećenika Ivana i župljani župe Ravska.

Na mjestu gdje je tridesetogodišnji svećenik Ivan likvidiran s pedesetak hitaca iz neposredne blizine, župljani su ovog ljeta 2018. godine izgradili spomen kapelicu u čast sv. Ivana Krstitelja. Biskup Komarica, rodbina ubijenog Ivana, svećenici i vjernici molili su na tom mjestu za ubijenog svećenika Ivana molitvu koja glasi:

Gospodine, ti si ovdje na zemlji slugu svoga Ivana uresio svećeničkom službom. Vjeran svome zvanju i poslanju, on je žrtvovao svoj život i krv svoju prolio. Proslavi ga zbog njegove žrtve i daj da se u nebu s tobom navijeke raduje. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetog, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. Pokoj vječni daruj mu Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli. Počivao u miru Božjem

Vlč. Ivan Grgić je rođen 10. veljače 1962. u Duboševici u Baranji u Hrvatskoj. Bio je svećenik Banjolučke biskupije. Noću sa 7. na 8. studenog 1992. vlč. Ivan je odveden iz župne kuće u Ravskoj i kratko nakon ponoći ubijen na području središnjih rudišta rudnika željezne rude u Ljubiji, oko 70 km zapadno od Banje Luke. Vlč. Ivan Grgić je imao tek 30 godina kad je mučenički ubijen. Upečatljive su bile Ivanove riječi izrečene par dana prije tragične smrti, kad su mu svi savjetovali da napusti Ravsku dok se situacija malo ne smiri, on je odgovorio: „Ja ne mogu napustiti svojih vjernika. Oni osim Boga i mene nemaju nikoga.“ Ove dvije rečenice na najbolji način oslikavaju kakav je Ivan bio svećenik, za što je živio i za što je i predao svoj život. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: