Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. kolovoz 2019.

Najave

Skopje, 10. studeni 2018.

Studijski dan u Skopju pod nazivom: "Katolička Crkva u Makedoniji kroz svoju povijest“

Katolička Crkva u Republici Makedoniji u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu organizirat će u nacionalnoj ustanovi Muzej makedonske brobe u Skopju u subotu, 10. studenog 2018. s početkom u 9 sati Studjski dan pod nazivom: „Katolička Crkva u Makedoniji kroz svoju povijest“.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputit će skopski biskup i eparh strumičko-skopski mons. Kiro Stojanov. Budući da se Skopska biskupija pripada nalazi u sastavu Metropolije vrhbosanske, na studijskom danu bit će nazočan i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji će sutradan, u nedjelju, 11. studenog predvoditi svečano Euharistijko slavlje u skopskoj katedrali Presvetog Srca Isusova. Između ostalih, na Studijskom danu prigodna predavanja održat će i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić i vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

Biskup Stojanov, ordinarij Skopske dijeceze i ordinarij novouspostavljene Eparhije Uznesenja Blažene Djevice Marije u Strumici-Skopje, u najavi ovog Studijskog dana istaknuo je da na ovaj način žele makar malo osvjetliti život i djelovanje Katoličke Crkve u Makedoniji koja danas djeluje kao Biskupija skopska i Eparhija strumičko-skopska. Svoje sudjelovanje na Studijskom danu potvrdili su svi predavači, od kojih je većina već stigla u glavni grad Makedonije. Ugostio je biskup Stojanov u novoj biskupskoj rezidenciji koju je 8. ožujka 2016. blagoslovio državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Na Studijskom predviđena su sljedeća predavanja:

1). „KRŠČANSTVO U RIMSKOJ POKRAJINI MAKEDONIJI OD POČETKA DO PROPASTI ZAPADNOG RIMSKOG CARSTVA“
Prof. dr. sc. Dragan Zajkovski - Znanstveni suradnik i docent na Odsjeku za antičku i srednjovjekovnu povijest Makedonije – Institut za nacionalnu povijest, Skopje

2). „CRKVA JUSTINIJANA PRIMA I NJEZINE TRADICIJE U OHRIDSKOJ ARHIEPISKOPIJI“
Prof. emeritus dr. sc. Jovan Belčovski – Skopje

3). „IZMEĐU CRKVENOG ISTOKA I ZAPADA – CRKVA U MAKEDONIJI OD DOLASKA SLAVENA DO OSMANLIJA“
Prof. dr. sc. vlč. Milenko Krešić – Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo

4). „MISIJA SVETE BRAĆE ĆIRILA I METODA I DANAŠNJA ĆIRILO-METODSKA IDEJA“
Prof. emeritus dr. vlč. Petar Vrankić – Katolički teološki fakultet, Augsburg

5). „UTJECAJ CRKVENIH PRAKSI I TRADICIJA NA SAMUILOVE POLITIKE“
Prof. dr. sc. Dejan Borisov, đakon – Pravoslavni bogoslovni fakultet, Skopje

6). „SKOPSKA NADBISKUPIJA U KASNOM SREDNJEM VIJEKU DO XX st.
Bartolomej Kajtazi – bivši veleposlanik R.Makedonije pri Svetoj Stolici, Skopje

7). „NADBISKUPI SKOPSKE NADBISKUPIJE OD OSNUTKA KONGREGACIJE ZA ŠIRENJE VJERE 1622., DO NJEZINA UKINUĆA, ODNOSNO 1914., UKLJUČIVO S NADBISKUPOM LAZAROM MIJEDOM 1921.“
Mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Mostar

8). „KATOLICI ISTOČNOG OBREDA U MAKEDONIJI“
O. dr. Zoran Stojanov – dekan i župnik „Sv. Ilija – Radovo“, Strumica

9). „ KANONSKI I PRAVNI POLOŽAJ KATOLIČKE CRKVE U MAKEDONIJI OD 1914. DO 2018. GODINE“
Prof. dr. sc. mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH; Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo

10). „VAŽNOST EKUMENIZMA I DIJALOGA ZA KATOLIČKU CRKVU U MAKEDONIJI NA PRIMJERU KATOLIKA ISTOČNOG OBREDA“
Prof. dr. sc. mons. Niko Ikić - Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo

11). „STANJE KATOLIČKE CRKVE DANAS U MAKEDONIJI“
Mons. dr. Kiro Stojanov, skopski biskup i eparh strumičko-skopski, Skopje


Za Studijski dan, 10. studenog i za svečano Euharistisko slavlje 11. studenog Crkva u Makedoniji pripremila se, između ostalog, i unutarnjom obnovom katedrale Presvetog Srca Isusova koja je, između ostalog dobila novu rasvjetu i novo ozvučenje, a radi se i na obnovi tornja katedrale. Rektor katedrale i skopski župnik preč. Davor Topić, zajedno s časnim sestrama Euharistinkama, marljivo surađuje s radnicima na dovršenju poslova kako bi u nedjelju sve bilo spremno za svečanu Euharistiju. Za ovu prigodu iz Sarajeva je stigao i maestro Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ vlč. Marko Stanušić koji je, zajedno sa s. Tatjanom Atanasovom, radio na uštimavanju velikih katedralnih orgulja na kojima će u subotu, 10. studenog u 19 sati održati prigodni koncert.

Na mrežnoj stranici Katedrale Presvetog Isusova u Skopju mogu se pronaći sljedeće informacije o katedrali i o Skopskoj biskupiji i Strumičko-skopskoj eparhiji:

Gradnja sadašnje katedrale počela je 1975g., trajala je sedam godina, završena je 1982 godine. Projektirali su je ing. Slavko Ðurić i ing. Blagoje Micevski kao aseizmičku građevinu kojoj je glavna karakteristika fleksibilnost prostora. Središnji luster osmislile su i izradile Milosrdne sestre svetog Križa iz Ðakova. Glavna ulazna vrata je djelo umjetnice Lojzike Ulman, a izrađena je na specifican način (od mesinga i bakra) u Viknovcima. Simboli na vratima nadahnuti su litanijama Presvetog Srca Isusova. Vitraj, koji je frontalno postavljen, izradio je u Zagrebu majstor Čurilović prema nacrtu umjetnice Ivane Ulman. Orgulje su napravljene u studenom i prosincu 2008 god. i ovo su prve orgulje u Makedoniji. Ove mehaničke orgulje izrađene su u Biskupskoj radionici u Mariboru i imaju dva manuala s 27 registara.

Skopska biskupija je drevno katoličko sjedište biskupa i nadbiskupa. Skopski biskup je sudjelovao već 325. godine na prvom Ekumenskom saboru u Niceji. Makedonija je prvih sedam stoljeća kršćanstva u cjelovitom jedinstvu rimskoga patrijarhata, tek poslije počinje podjela obreda u Makedoniji pod pritiskom bizantskih vladara. No, usprkos tome, Crkva u Makedoniji dugo je zadržala jedinstvo s Petrovim nasljednikom u Rimu, s povremenim prekidima koji su bili političke, a ne crkvene prirode. Jedinstvo Makedonaca sa Svetom Stolicom prekinuto je 1767. godine ukinućem Ohridske arhiepiskopije, političkom odlukom tadašnje Osmanlijskog Carstva. Razloge ukinuća Ohridske nadbiskupije i pripajanje makedonskih biskupija pravoslavnom patrijarhu u Carigradu istražuju povjesničari. Apostolski egzarhat, a sada eparhija, za vjernike bizantskog obreda u Makedoniji uspostavljen je 2001. godine kao izravni produžetak Apostolskog vikarijata ukinutog 1923. Skopska biskupija i Eparhija Uznesenja Blažene Djevice Marije u Strumici-Skopje teritorijalno obuhvaćaju područje današnje Makedonije. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: