Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. travanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 8. studeni 2018.

GODIŠNJI SUSRET ODGOJITELJA I ŽUPNIKA BOGOSLOVA VRHBOSANSKOG BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA

Sudjelovalo je deset župnika, a predsjedao je kardinal Vinko Puljić

U srijedu, 7. studenoga 2018. u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu održan je godišnji susret odgojitelja i župnika bogoslova koji se spremaju za svećeništvo u Vrhbosanskoj bogosloviji. Na susretu je sudjelovalo deset župnika, a predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Nakon pozdravnih riječi kardinala Puljića i rektora preč. Josipa Kneževića program je započeo predstavljanjem zajednice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Nakon predstavljanja uslijedilo je osvrt na susret sa nadbiskupom J. C. Patronom Wongom, duhovnika vlč. Jakova Kajinića.

Vicerektor vlč. Ilija Marković iznio je kratki osvrt na bogoslovke ljetne ferije tijekom kojega su župnici iznosili svoje prijedloge i sugestije, dok je na kraju radnog dijela susreta bila prilika za diskusiju.

Nakon radnog dijela susreta uslijedila je Sveta misa kojom je predsjedao kardinal Puljić.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je rekao kako svećenici i bogosloviji moraju postati svjesni svoje odgovornosti i brige za duhovna zvanja, jer je Bog htio surađivati s nama i preko nas pozivati mladiće i djevojke u svoju službu. "Mi se moramo zauzimati za one koje Bog poziva preko nas, a u prvom redu to je svakodnevna molitva". Kardinal je posebno naglasio važnost ovakvih susreta koje trebamo shvatiti kao nadahnuće i poticaj na ostvarenje u svom pozivu.

U drugom dijelu propovijedi, na temelju liturgijskih čitanja, govorio je o Isusovom pozivu: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom". Lk 9, 23. "Svećenik danas treba biti nesebičan i spreman na odricanje, ali ne u tolikoj mjeri da pati. To se ostvaruje kroz proces usvajanja Isusovih stavova i mišljenja. Taj proces traje i obnavlja se svakoga dana, a očituje se kroz motivaciju i žar s kojim radimo", naglasio je kardinal Puljić. (kta/j.d.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. ožujak 2020.

    Il Papa prega per i senza fissa dimora

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: