Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. studeni 2018.

Vijesti

Vatikan, 8. studeni 2018.

PAPINA MOLITVENA NAKANA ZA MJESEC STUDENI

Papa Franjo potiče na gradnju evanđeoskoga mira i molitvu kako bi govor srca i dijaloga uvijek prevladavao nad govorom oružja

Svi želimo mir. A više od sviju ga žele oni koji trpe zbog njegova nedostatka – tim je riječima Papa započeo uobičajeni video s molitvenom nakanom za mjesec studeni. Mir je, dakle, uvijek u središtu misli pape Franje koji je uvjeren da se mogu govoriti prekrasne riječi, ali ako u ljudskom srcu nema mira, neće ga biti ni u svijetu. Za uništavanje bolesnih mehanizama nasilja bitna je molitva, ali i nježnost. Doista, papa Franjo kaže: „Bez nasilja i sa 100 posto nježnosti, gradimo evanđeoski mir koji nikoga ne razočarava. Molimo se zajedno da govor srca i dijaloga uvijek prevladava nad govorom oružja“.

Papa ustraje u isticanju potrebnoga prakticiranja mira u malim stvarima, u svakodnevnim gestama, u odnosima s drugima, prilagođavajući se svim prilikama, upravo onako kako je činio Isus. Stvarni je mir rijetko dobro, stalno u opasnosti i zanijekano u mnogim krajevima svijeta. Osim toga, prema podatcima Organizacije ujedinjenih naroda, 90% civilnih žrtava u oružanim sukobima čine žene i djeca, a izvještaj iz lipnja ove godine daje podatak da je tijekom 2017. godine zabilježena 21.000 slučajeva teškoga nasilja nad djecom. Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pak procjenjuje da je od 1948. godine registrirano više od 52 milijuna izbjeglica i prognanih zbog oružanih sukoba.

Nasljedujući Papin poziv, Vijeće biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAM) pokrenulo je kampanju pod naslovom „Svi nam trebaju: Bez nasilja, sa 100% nježnosti“. Ta društvena mobilizacija ekumenskoga obilježja prolazi cijelom Latinskom Amerikom i Karibima, od granice s Meksikom i Sjedinjenim Američkim Državama do Patagonije, upozoravajući na razne oblike nasilja nad djecom, te predlažući nježnost kao rješenje za zaštitu života i dostojanstva djece.

Isusovac pater Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, istaknuo je da mir među narodima započinje u našim svakodnevnim odnosima, kada na ulici sretnemo drugu osobu, s njezinim licem i pogledom, a posebno kada se drugi razlikuje po jeziku, kulturi, držanju, te ga nazivamo strancem. Mir i sloga među narodima na Zemlji započinje tako, na ulicama, u kućama, u mojim aktivnostima i u aktivnostima moje obitelji, odbijajući strah od drugoga i poštujući ga – rekao je pater Fornos. (kta/rv)

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. studeni 2018.

    Leone XIII, il primo Papa ripreso da una telecamera

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: