Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. srpanj 2019.

Vijesti

Breza, 7. studeni 2018.

JESENSKA KORONA U SUTJEŠKOM DEKANATU

Misno slavlje predslavio je o održao prigodno predavanje fojnički arhiđakon i prepošt Kaptola vrhbosanskog mons. Ante Meštrović

Jesenska korona sutješkog dekanata održana je u župi sv. Barbare u Brezi, 6. studenog 2018. Po ovlaštenju nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, u listopadu je obavio kanonsku vizitaciju u ovom dekanatu fojnički arhiđakon i prepošt Kaptola vrhbosanskog mons. Ante Meštrović. Dekan sutješkog dekanata mons. dr. Anto Ćosić župnik župe Breza je zamolio vizitatora mons. Meštrovića da kao predavač na koroni iznese svoja zapažanja i dojmove tijekom pohoda župama dekanata.

Korona je započela Misnim slavljem u župnoj crkvi u Brezi u prijepodnevnim satima, a kojem je predsjedao i propovijedao mons. Meštrović uz koncelebraciju 11 svećenika i sudjelovanje vjernika.

Nakon Misnog slavlja uslijedio je radni dio korone u vjeronaučnoj dvorani u župnom uredu. Sve nazočne je pozdravio sutješki dekan mons. Ćosić i predao riječ predavaču. Mons. Meštrović je izložio Osvrt na kanonsku vizitaciju u sutješkom dekanatu.

U uvodnom dijelu je naglasio da Ecclesiae Imago, Uputa o pastoralnoj službi biskupa brižljivo opisuje biskupove pohode župama. „Prvotna je svrha susresti se s osobama, što znači s klerom, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima“. Uz redovite čine (slavljenje mise, susret s djecom, sakrament potvrde), Direktorij skreće pažnju na: „razgovor sa župnikom i klericima, s pastoralnim i ekonomskim vijećem s vjernicima koji su aktivni u župi… pohoditi kojeg bolesnika, razgovarati s radnicima po mogućnosti na radnom mjestu“.

Dokument naglašava važnost priprave župe za kanonski pohod, a ona se odvija kroz „župnikove propovijedi, oglase, knjižice, listiće, možda uz dobre pučke misije. Župnik i župa treba skupiti što više podataka i informacija o župi koji će biti predočeni biskupu“. Ne treba bježati od onih jednostavnih manifestacija (doduše više korisnih vjernicima), a koje se pripravljaju da se u vjerničkim srcima podigne svijest kako je pohod trenutak milosti i radosti. (Usp. Enchridion Vaticanum, Dokumenti svete Stolice).

Nakon toga mons. Meštrović je razradio na temelju predviđenog formulara za vizitacije pojedine točke, a donio je niz korisnih zapažanja i informacija koje govore o trenutnom pastoralnom stanju u dekanatu.

Uslijedila je diskusija s nekoliko praktičnih pitanja i razmišljanja koja dotiču administrativnu praksu kao i zauzimanje zajedničkih stavova o pojedinim pitanjima. Korona je završila molitvom u poslijepodnevnim satima.

Uslijedio je zajednički ručak u lijepom raspoloženju, a kojeg je organizirao dekan mons. Ćosić, a pri serviranju i posluživanju pomogle su sestre Kćeri Božje Ljubavi iz Kaknja s. Angela i s. Lidvina. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: