Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 44

Katolički tjednik br. 44

Sarajevo, 2. studeni 2018.

Katolički tjednik

Pravda u ljudinjaku

Jedna od posljedica čovjekova iskonskoga pada, slikovito opisanoga na prvim stranicama Biblije, jest da mu je narav postala kvarljiva. Izvorna ljepota i dobrota najsavršenijeg Božjeg stvorenja na zemlji ukaljana je i narušena tim „istočnim“ – iz kojega istječu svi drugi – grijehom. Stoga će i velikani duha kakav je bio Sv. Pavao zabilježiti: „Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro. Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio – to činim.“ (Rim 7,18-19) Stoga je jasno kako u društvenoj zajednici, gdje su pojedinci upućeni jedni na druge, moraju postojati pravila ponašanja da bi sve moglo uopće funkcionirati. U primitivnijim društvima osnovno načelo bilo je „zakon jačega“. To je zapravo najbliže životinjskom carstvu u kojemu je sasvim uobičajeno da snažnija zvijer otme plijen onoj slabijoj te joj tako uništi sav trud. Ljudi kojima je dan razum i savjest – kao glas Božji u njihovoj nutrini, znaju da se tako ne mogu vladati jer postoji nešto što je u tragovima ostalo iz raja zemaljskoga, a zove se pravda. Međutim, iskustvo svakodnevice potvrđuje kako nje na ovome svijetu u punom smislu riječi nema, nego ju se može očekivati jedno kod Boga, s onu stranu praga smrti.

Nemili događaj koji ovo ilustrira, a potresao je Bosnu i Hercegovinu, zbio se u petak, 26. listopada 2018. Obavljajući svoje redovite dužnosti zaštite građana i njihove imovine, policajci Adis Šehović i Davor Vujinović zatekli sukradljivce automobila – s pravom ih se naziva: automafijom – kako pokušavaju otuđiti nečije vozilo. No, i prije nego su uspjeli uopće reagirati, ovi su kriminalci poput srodnih im primjera iz animalnoga svijeta, njih usmrtili. Pucali su na redarstvenike iz vatrenoga oružja, te jednoga na licu mjesta ubili, a drugoga tako teško ranili da je nedugo potom preminuo. Ovaj su zločin učinili koristeći jurišnu pušku AK-47, odnosno Kalašnjikov koji je uvelike „popularno“ oružje na osobit način među militantima i ostalim bezumnicima u Africi i na Bliskom istoku. To simbolično navedeni čin kontekstualno smješta u anticivilizacijski okvir vidljiv na spomenutim prostorima.

Zlodjelo je po naravi stvari izazvalo lavinu reakcija. Sukus svega približno bi se mogao reći jest: „apel vlastima da dopuste policiji veće ovlasti te da učine promjene kojima bi policija bila sigurnija u svrsi pravilnog ostvarenja zaštite građana i njihove imovine“. Jer ono što bi policajac prema sadašnjim zakonima i odredbama u konkretnom slučaju – ironično kazano – mogao i smio učiniti, jest uljudno zamoliti kriminalca s: „Gospodine lopove, hoćete li biti ljubazni pa odustati od krađe auta“ i „Biste li se udostojili poći s nama u policijsku postaju.“ Sve ostalo bi moglo biti protumačeno kao prekoračenje ovlasti te bi pravosuđe umjesto razbojnika moglo osuditi redarstvenika.

To je zapravo samo dio ledenoga brijega apsurdnosti koji se mogao vidjeti i u sudskom epilogu ubojstva dviju studentica Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe koje je 10. listopada 2016. počinio Sanjin Sefić prošavši automobilom 105 km/h kroz crveno svjetlo na semaforu. Da stvar bude gora, kada je udario nesretne djevojke, pobjegao je s mjesta nesreće i zaputio se u Srbiju, a pritom je imao jatake koji su mu pomagali u bijegu. Tek kada ga je policija u Novom Sadu uhitila te se sudstvo s njime natezalo hoće li biti izručen BiH ili ne, bio je dostupan ovdašnjoj „pravdi“. Ta mu je pak „pravda“ izrekla 14 i pol godina zatvora, a njegove pomagače oslobodila! Ova spoznaja svakog iole pravičnoga uznemiri do granica da se pita: „Pa, je li potrebno nabaviti oružje i sam se obračunati sa sličnima?“


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: