Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Dekan KBF-a dr. sc. Darko Tomašević

Dekan KBF-a dr. sc. Darko Tomašević

Sarajevo, 18. listopad 2018.

POZDRAV DEKANA DR. SC. DARKA TOMAŠEVIĆA NA DAN KATOLIČKOG BOGOSLOVNOG FAKULTETA U SARAJEVU

U dvorani Pavla VI. u zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, 18. listopada 2018. upriličena je svečana akademija

Na početku svečanog akademskog čina na Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 18. listopada 2018. u dvorani Pavla VI. u zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, dekan KBF-a izvanredni prof. dr. sc. Darko Tomašević uputio je pozdrav koji prenosimo u cijelosti:
 
Dragi prijatelji!
 
Zahvaljujem Vam na dolasku da skupa s nama podijelite radost povodom dana Katoličkog bogoslovnog fakulteta, koji već 128 godina služi Crkvi i narodu u Bosni i Hercegovini. Tijekom ove svečanosti uručit ćemo diplome studentima koji su završili svoj studij na ovoj visokoškolskoj ustanovi.
 
Pozdravljam: 

- prije svega Vinka kard. Puljića, velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Zatim naše drage goste iz akademske zajednice koji su više prijatelji nego li gosti:

- Veleučenog gosp. prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu koji je uvijek imao i ima sluha za teološke fakultete;
- Predstavnika veleučenog gospodina izv. prof. dr.  Vladislava Topalovića, dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči;
- Veleučenog gospodina izv. prof. dr. Zuhdiju Hasanovića, dekana Fakulteta islamskih nauka;
- Veleučenog gosp. izv. prof. dr. Stjepana Radića, prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju sa KBF-a u Đakovu koji nam svake godine dolaze;
- Veleučenog gosp. dr. Šimu Ivelja, predstavnika dekana Franjevačke teologije;
- Veleučenog gosp. dr. sc. Marka Šutala, predstojnika Teološko-katehetskog instituta u Mostaru;

 
Pozdravljam ostale veleučene kolege dekane i dekanice Univerziteta u Sarajevu: prof. dr. Hajriju Sijerčić-Čolić, prof. dr. Davorku Završnik te predstavnike Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, doc. dr. Josipa Jurkovića; Prirodno-matematičkog fakulteta Ladu Lukić Bilela; a zahvaljujem i na upućenim pismenim čestitkama od strane dekana KBF-a u Zagrebu.
 
Uz članove akademske zajednice, pozdravljam i predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, a posebno Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH te veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechia.
 
- Pozdravljam preč. g. Josipa Kneževića, rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, kao i Michelea Capassa, rektora Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu.
- Pozdravljam tajnika Apostolske nuncijature u BiH, mons. Henryka Jagodzinskog.
- Pozdravljam sve ravnatelje, direktore i djelatnike Katoličkih školskih centara u BiH.
- Pozdravljam sve redovnike i redovnice, svećenike svih službi, predstavnike civilnih vlasti, predstavnike sredstava društvenih priopćavanja, i sve prisutne.
- I na kraju pozdravljam sve djelatnike KBF-a, a posebno vas drage studentice i studenti, kao i na poseban način vas magistre teologije;
 
Poštovani!
 
Dopustite mi da kratko predstavim naš rad u protekloj akademskoj godini!
 
Znanstveni skupovi
 
Naše temeljno poslanje je promicanje teološkog znanstvenog usavršavanja, posebno kroz znanstvene teološke skupove. Prošle godine smo bili organizatori ili suorganizatori nekoliko važnih znanstvenih skupova.
U petak, 17. studenoga 2017. održan je međunarodni simpozij na temu: Vjera i znanost u kontekstu. O 20-toj obljetnici enciklike Fides et Ratio, na kojem su predavanja održali profesori iz Beča, Sarajeva i Zagreba. Uz sudionike iz Bosne i Hercegovine, na simpoziju je predavanje imala i prof. dr. Sigrid Müller s Teološkog fakulteta Sveučilišta u Beču; prof. dr. Damir Marjanović, rektor Burch Univerziteta u Sarajevu, kao i dr. Branko Murić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Od 10.-13. 5. 2018. bili smo suorganizatori nacionalnog marijansko-mariološkog kongresa održanog u Travniku koji je za temu imao: „Gospina Bosna – pod okriljem Rajske Djeve“ gdje su predavanja održala 22 predavača.
Od 18.-22. 6. 2018. u organizaciji Georgetown Universityja te suorganizaciji KBF-a; Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu te Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči održan je simpozij na temu „Rad, bogatstvo i nejednakost: kršćanska i muslimanska perspektiva“ uz sudjelovanje 30 eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta.
Od 26.-29. 7. 2018. u Sarajevu je mreža Katoličkih moralnih teologa Crkve u svijetu održala treću međunarodnu konferenciju na temu „Kritično vrijeme za građenje mostova: katolički moralni teolozi danas“ na kojoj je sudjelovalo preko 450 moralnih teologa iz cijelog svijeta; a partner tog događaja je bio KBF.
Uz to, od 24.-28. 9. 2018. je Hrvatski dušobrižnički ured u Njemačkoj organizirao godišnji pastoralni skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe na temu „Iskustvo Crkve u multikulturalnom i multireligijskom svijetu (primjer BiH)“ kojem je KBF bio domaćin i suorganizator.
Uz znanstvene skupove, na KBF-u smo i prošle akademske godine imali i 6 teoloških tribina. Sudjelovalo je 12 predavača. Generalna tema tribina je bila „Vjera u suvremenom društvu“, a financijski smo ih ostvarili uz pomoć Konrad Adenauer Fondacije, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujem.
 
Izdavaštvo
 
I prošle akademske godine smo tiskali nekoliko naslova.
Koncem listopada 2017. tiskan je zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa. Zbornik nosi naslov Pravda u bh društvu. Izazov temeljne ljudskosti.
Početkom veljače 2018. iz tiska je izašla knjiga Isusove parabole – slike o kraljevstvu Božjem profesora emeritusa dr. sc. Mate Zovkića.
Sredinom svibnja 2018. godine KBF i Glas Koncila su objavili knjigu profesorice moralne teologije Zorice Maros. Knjiga nosi naslov: Nasilje u etničkim sukobima. Etika otpora, odgovornosti i oprosta.
Uz to, izašla su i dva broja znanstvenog časopisa KBF-a, Vrhbosnensia.
Organizirali smo i nekoliko predstavljanja knjiga.
 
Zajednički Master studij „Međureligijski studiji i izgradnja mira“
U listopadu 2018. godine pokrenut je zajednički Master studij „Međureligijski studiji i izgradnja mira“. Radi se o jedinstvenom studiju kojeg su zajednički izvodila tri teološka fakulteta u BiH (KBF, FIN i PBF) a kojeg je pohađalo 20 studenata.
 
Gostovanja i predavanja uglednih profesora na KBF-u
Nekoliko uglednih svjetskih profesora je imalo svoja predavanja na KBF-u.
Tako je prof. Marc Gopin, direktor Centra za svjetske religije, diplomaciju i rješavanje konflikata (CRDC) te profesor na Sveučilištu George Mason, 28. svibnja 2018. održao predavanje na temu „Utjecaja vjerskih tradicija na izgradnju mira“.
Američki profesor moralne teologije na Georgetown Universityju David Hollenbach, je 19. lipnja 2018. održao je predavanje na temu „Ljudska prava u katoličkom socijalnom razmišljanju: živa tradicija i neki hitni izazovi danas“.
 
Projekti
U prošlog godini ostvarili smo nekoliko važnih projekata.
1) Projekt unapređenja nastave – pametna ploča za DL; zamijenili ploče u svim učionicama; postavili digitalnu oglasnu ploču i web aplikaciju, novu web stranicu kbf.unsa.ba, kopirnicu za studente; pri kraju smo radova za uređenju kabineta za profesore. A sve smo to uradili uz svesrdnu pomoć naših donatora.
 
Diplomanti (magistri)
Tijekom prošle akademske godine, u dva termina (studeni 2017. i lipanj 2018.;) deset naših studenata je završilo integrirani filozofsko-teološki studij i postiglo zvanje magistar teologije, koji će danas dobiti svoje diplome. Zbog opravdanih razloga pet ih danas ne može biti s nama. Diplomanti su „šlag na tortu“ našeg rada i sretni smo radi njih.
Na kraju želim zahvaliti svim našim donatorima (Renovabisu, Church in Need, Federalnom ministarstvu obrazovanja, Vladi Republike Hrvatske, CRS-u, Fondaciji Konrad Adenauer, Američkoj biskupskoj konferenciji, Vrhbosanskoj nadbiskupiji), kao i svim prijateljima i poznanicima koji nas prate svojim molitvama i žrtvama. Da nije bilo njih, naš rad i projekti koje smo ostvarili, ne bi bili mogući.
A posebna zahvala svakako ide svim uposlenicima KBF-a bez čijeg doprinosa i nesebičnog davanja ova ustanova ne bi ni postojala.
Još jednom svima iskrena dobrodošlica i zahvala što ste došli s nama podijeliti ovaj svečani i radosni dan.
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: