Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Sarajevo, 16. listopad 2018.

MJESEČNA DUHOVNA OBNOVA REDOVNICA U SARAJEVU

Pod vodstvom kardinala Vinka Puljića u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Mjesečna duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva, prva u nizu u tekućoj pastoralnoj godini, održana je u nedjelju, 14. listopada 2018. pod vodstvom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Sudjelovalo je 70-ak redovnica.

U svom nagovoru o temi pokajanja, kardinal Puljić je istaknuo da se u Novom zavjetu riječ pokajanje često koristi kako bi se objasnila istinska promjena u razmišljanju i djelovanju. Sv. Pavao nas poziva da činimo pokajanje i da se obratimo k Bogu čineći djela dostojna pokajanja (usp. Dj 26,20). Pokajanje označava ispovijedanje grijeha nakon čega slijedi promjena u srcu koja dovodi do promjene u ponašanju.

Kardinal je na temelju učenja sv. Pavala (prema James MacDonald) naveo 5 točaka koje upućuju na istinsku promjenu i pokajanje.

1. Tugovanje nad grijehom – Pokajanje je događaj koji se odvija u srcu i kada počnemo biti svjesni svojih pogrešnih djela te detektiranjem laži i grešnih izbora zbog kojih osjećamo tugu jer smo povrijedili Gospodina. Važno je ne biti usredotočen na grijeh već se vratiti Bogu. Da bismo doživjeli pravo kajanje treba biti svjestan da mi je Bog oprostio.

2. Gađenje nad grijehom – Tugovanje zbog grijeha dovodi do osjećaja gađenja zbog počinjenog grijeha. Stav kajanja me osposobljuje da grijeh ostavim i rađa se u meni potreba poboljšanja odnosa s Bogom. Ono što mi je prije bilo privlačno sada mi se gadi.

3. Obnova učinjene štete prema drugima – Trebamo probuditi svijest da pripadamo mističnom tijelu Kristovu i da moj grijeh i negativnosti umanjuju Crkvu. Nitko ne živi za sebe nego za mistični organizam Isusa Krista. Stoga, Bog računa sa mnom i daje mi šansu očekuje moju suradnju i uzvrat. Obnova štete je pokajanje u akciji – činjenje onoga što se treba učiniti i ono što se može učiniti. Pokajanje uključuje um, emocije i volju. Nema više racionaliziranja, nema više isprika, nema više okrivljavanja drugih. Iskustvo pokajanja, rađa spremnost da popravimo učinjenu štetu Bogu i drugima, ono za sobom povlači izmirenje. Pokajanje je priznanje „nisam bio onakav kakav sam trebao biti, pokušati ću popraviti što mogu popraviti, ostalo ću predati Bogu“.

4. Oživljavanje odnosa s Bogom – Pokajanje će dovesti do obnavljanja odnosa između mene i Gospodina tako da milost Božja može u meni zaživjeti. Srce će postajati sve više osjetljivo na grijeh i osjećat će povećani kapacitet za Božjom milošću i glad za Božjom Riječi. Kajanje oživljuje osjećaje za Božjom blizinom. Rasti u savršenom kajanju znači rasti u otvorenosti prema Bogu. U tom hodu važno je da se ne opteretimo mišljenjima drugih već da se pitamo „Što Bog misli o meni?“

5. Kretanje prema naprijed – Trebamo ići naprijed, prema Bogu iz vjere i u nadi. Iz našega kajanja izrasta naše predanje. Kada je pokajanje istinsko, ljudsko srce proživljava čišćenje i zahvaljujući Božjoj milosti kreće dalje i u slobodi u odnosu na prošlost. Pokajanje nije gubitak vremena nego rast u ljubavi, kako sv. Pavao podsjeća Korinćane.

U završnom djelu svoga nagovora, kardinal Puljić je potaknuo okupljene redovnice da otvore svoje srce Božjoj ljubavi, da se ne vrte oko sebe već da učine iskorak i gledaju sebe i druge Isusovim očima.

Nakon nagovora slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i sakrament ispovjedi.

Susret je završio euharistijskim slavljem koje je također predslavio kardinal Puljić i izrekao homiliju u suslavlju duhovnika bogoslova vlč. Jakova Kajinića. Za vrijeme Svete mise na orguljama je svirao prof. Marko Stanušić, a pjevale okupljene redovnice. (kta/kvrpp bih)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: