Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Prenj, 13. listopad 2018.

VELIKO MNOŠTVO VJERNIKA NA ISPRAĆAJU DON DAMJANA RAGUŽA

Svetu misu zadušnicu predvodio je biskup Ratko Perić u zajedništvu s biskupom Tomom Vukšićem i većim brojem svećenika

Don Damjan Raguž, koji je preminuo u mostarskoj bolnici nakon teške prometne nesreće kada ga je kod katedrale udario motocikl, ispraćen je na posljednji počinak 12. listopada 2018. u Prenju kod Stoca. Svetu misu zadušnicu predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i većim brojem svećenika. Koralnu misu predvodio je don Niko Luburić iz Mostara, biblijsko čitanje don Ivan Štironja iz Studenaca, Evanđelje don Rajko Marković iz Stoca, molitvu vjernika don Vinko Raguž iz Dračeva te sprovodne molitve prenjski župnik don Mile Vidić.

Veliko mnoštvo vjernika došlo je ispratiti pokojnika, kao i više od stotinu svećenika iz Hercegovine, Splitsko-makarske nadbiskupije i Dubrovačke biskupije, hercegovački bogoslovi iz Sarajeva, sestre raznih družbi.

U prigodnoj propovijedi biskup Perić je razmišljao nad izabranim mladomisničkim geslom don Damjana, a zapravo Sv. Ivana Vianneya, zaštitnika župnika. „Krist mi je uzor, govoraše Sv. Ivan Vianney, a ponavljao don Damjan kao moto svoga svećeništva. To jest istina da je Isus uzor. Ali on je kudikamo više od uzora. On je naš Otkupitelj i Spasitelj. On nam je jedini Posrednik i savršen Zagovornik pred Ocem nebeskim. On je naš Put, naša Istina i naš Život. Njemu je Bog Otac predao vlast da sudi žive i mrtve. On je ovlašten razlučivati pravedne za život vječni, a nepravedne za osudu vječnu“, kazao je biskup Perić.

Prema njegovim riječima, i don Damjan je bio svjestan svoje ljudske slabosti i grješnosti. „I Boga molio za oproštenje. U duhovnoj oporuci 1. veljače 2016. piše: 'Molio bih da se na sprovodnoj Misi pjeva koralna Misa za mrtve koju sam uvijek volio pjevati na sprovodima'. Evo je pjevamo! 'Molim sve one koje sam nekada u životu razočarao, ražalostio ili svojim nedostojnim životom sablaznio, da to barem sada oproste, a ja opraštam svima sve. (Molio bih da se ova rečenica citira na sprovodu.)'. Evo je citiramo! U utorak navečer bilo je za njega najdramatičnije kada je ležao na cesti, a motorist, koji ga je zahvatio, nad njim plačući molio: 'Velečasni, ja sam onaj koji Vas je, nenamjerno, udario. Ja Vas molim za oproštenje!' Evo prilike da se ponovi Isusova s križa: 'Oče, oprosti im…' Prekjučer kao da je don Damjanu mozak stao u odnosu na ovaj svijet, ali srce je jednako kucalo. Kada je čovjek u komi, ne može s ovim svijetom razgovarati. Ali kako je u odnosu na Boga, to mi ne znamo. Možda su mu vrata otvorena da se u posljednji dan i sat porazgovori s Bogom, da sve posloži na svoje mjesto, da se pokaje i pokaže svoju vjeru, nadu i ljubav; svoju čežnju za milosrđem Božjim. Marija pomoć. Tako reče sv. župnik arški. Tako ponovi mladomisnik don Damjan i tako je ponavljao svih 45 godina svećeništva. Imao je sinovsko povjerenje u Gospine roditelje, Sv. Anu i Sv. Joakima, kojima je podigao kapelice u Gabela Polju, u Studencima i u Rotimlji. Neka mu budu pomoć na Sudu Božjemu“, podsjetio je biskup Perić u propovjedi.

Prije početka Svete mise don Ante Luburić, ravnatelj Svećeničkoga doma, pročitao je kratak životopis pokojnika.

Prije blagoslova, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko mrkanske biskupije don Željko Majić pročitao je sućuti zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, nuncija Petra iz Angole, biskupa Ilije Janjića iz Kotora, generalnoga vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luke Tunjića iz Sarajeva, misionara don Velimira Tomića iz Tanzanije, od misionarke s. Bogdane Markić iz Ugande, sestara provincijalki – franjevke s. Zdenke Kozine iz Mostara, milosrdnice s. Julijane Djaković iz Sarajeva. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: