Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Washington, 13. listopad 2018.

KARDINAL WUERL O SVOJEMU ODREKNUĆU OD SLUŽBE

U razgovoru za isusovački mjesečnik “America” kardinal Wuerl objašnjava razloge koji su ga nagnali da podnese zahtjev za odreknućem

„Ono što je sada važno jest to da se usredotočim ne na samoga sebe, već da pomognem ovoj Crkvi da nađe svoje novo mjesto“. Tako je kardinal Donald Wuerl komentirao pismo u kojem ga papa Franjo izvješćuje da je prihvatio njegovo odreknuće od pastoralnog upravljanja Washingtonskom nadbiskupijom.

U dugom razgovoru za isusovački mjesečnik “America”, kako prenosi agencija SIR, kardinal Wuerl objašnjava razloge koji su ga nagnali da podnese zahtjev za odreknućem, osobito nakon izvješća Velike porote u Pennsylvaniji kojim su otkrivena zlostavljanja više od tisuću djece i odraslih počinjena od strane tristotinjak u godinama u kojima je bio na čelu biskupije Pittsburgh. „Ja sam donio pogrešne prosudbe – priznaje kardinal Wuerl – u vremenu kad smo se morali baviti svim ovim slučajevima prije Povelje iz Dallasa (dokument Biskupske konferencije SAD-a protiv zlostavljanja objavljen 2002. godine). Neke od tih pogrešnih prosudbi temelje se na stručnim psihološkim procjenama, a druge su posljedica sporosti administracije jer smo pokušavali pronaći potvrdu za te optužbe. Sve su to bile pogreške u prosudbi i doista mi je žao zbog toga.“ Komentirajući spomenuto izvješće dodao je: „Odgovor biskupije Pittsburgh na zlostavljanje, koji je Vrhovni sud priložio izvješću Velike porote, dokaz je da sam djelovao vrlo odgovorno u uklanjanju ‘svećenikâ predatorâ’.” U intervjuu kardinal je rekao da je „duboko potresen zbog Papina pisma jer ističe nešto što je izuzetno važno za mene, a to je da je pastir ponajprije odgovoran za stado, za narod povjeren njegovoj pastirskoj brizi i jedinstvo stada je najvažnije od svega“. Kardinal Wuerl priznaje da „ne bi mogao služiti tome jedinstvu“ jer je zauzet obranom svojih postupaka a to bi usporilo proces ozdravljenja rana i ponovnog ujedinjenja Crkve: „Zato sam zamolio Svetog Oca da prihvati moju ostavku, kako se novo vodstvo ne bi moralo baviti tim pitanjima“, rekao je kardinal Wuerl. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: