Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Otočac, 13. listopad 2018.

XII. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ CRKVENIH PRAVNIKA

Okupio je crkvene pravnike iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i Italije

Dvanaesti međunarodni simpozij koji je u slovenskom Otočcu okupio crkvene pravnike iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i Italije o temi „Personalne pretpostavke za novi kanonski ženidbeni postupak" započeo je radom 12. listopada 2018. u organizaciji Ljubljanske nadbiskupije, Biskupije Novo Mesto, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga kanonističkog društva, a pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije.

Na otvaranju simpozija okupili su se duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva dubrovački biskup Mate Uzinić, novomeški biskup Andrej Glavan, gradonačelnik Novog Mesta Gregor Macedoni te velik broj crkvenih pravnika, djelatnika crkvenih sudova i studenata kanonskoga prava.

Uvodeći u rad skupa pozdravnu riječ uputila je predsjednica Hrvatskoga kanonističkog društva dr. Lucija Boljat, istaknuvši da se ovogodišnja tema Simpozija „odnosi na sve djelatnike, službenike pravde, koji se obnašajući razne crkvene službe na sudovima susreću s različitim ženidbenim situacijama rastavljenih osoba“. Tako je i pastoralna briga Crkve usmjerena ne samo na „zdrave kršćanske obitelji, nego se, štoviše, po Kristovu srcu brine za obitelji u njihovoj cjelini, a posebno za one koje su u krizi i žive u teškim i nesređenim prilikama“. U duhu poticaja pape Franje sucima Rimske rote, predsjednica HKD-a istaknula je da naši sudovi trebaju djelovati u mudrosti i traženju istine kako bi dovele do oslobođenja savjesti vjernika.

Nakon što je predvodio molitvu, mons. Glavan pozdravio je sudionike Simpozija i zaželio im dobrodošlicu, istaknuvši odgovornost posla kojem su službenici pravde posvećeni na crkvenim sudovima.

Mons. Uzinić pročitao je pozdrav zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a riječi pozdrava dekana KBF-a u Zagrebu dr. Marija Cifraka pročitao je mr. Emil Svažić.

Obraćajući se kanonistima, kardinal Bozanić potaknuo ih je na samozatajnost i unaprjeđivanje duhovnih i profesionalnih kvaliteta koje su u njima prepoznate imenovanjem u službu.

Prvoga dana Simpozija održana su predavanja: „Kriteriji reforme postuopka ugotavljanja ničnosti zakona, personalne predpostavke” (Kriteriji reforme ženidbenog postupka i personalne pretpostavke) (mr. Gregor Rogelj, Rim), „Kvalitete suca za »ius-dicere« u rimskom i kanonskom procesnom pravu” (dr. Ivan Milotić, Zagreb), „Zakonci, aktivni in pasivni protagonisti postopka” (Ženidbeni drugovi – aktivni i pasivni protagonisti postupka) (mr. Sebastijan Valentan, Rim), „Zastupnici u sporovima i odvjetnici” (dr. Klara Ćavar, Ancona), „Sodni uslužbenci na splošno (DC, čl.33-37)” (Službenici pravde općenito (DC, čl. 33-37) (dr. Viktor Papež, Ljubljana), „Nemo iudex sine actore u rimskom i kanonskom pravu” (dr. Marko Petrak, Zagreb) i „Sudski vikar i pridodani sudski vikar” (dr. Slavko Zec, Rijeka).

Prvim dijelom znanstvenog Simpozija predsjedao je prof. dr.Stanislav Slatinek, sudski vikar Metropolitanskoga cerkvenog sodišča u Mariboru, a moderirala je dr. s. Dijana Mihalj. Drugim dijelom znanstvenog Simpozija predsjedao je mr. Jožef Koren, sudac na Metropolitanskom cerkvenom sodišču u Ljubljani, a moderirao je mr. Janko Lulić, sudac na Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu.

Dan prije početka radnog dijela Simpozija održana je i redovita skupština Hrvatskoga kanonističkog društva, a prije nje i misno slavlje za članove koje je u Nacionalnom marijanskom svetištu Marije Pomoćnice u Brezju predvodio dubrovački biskup i duhovni voditelj Društva biskup Uzinić. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: