Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Mons. Giovanni Battista Montini, papa Pavao VI.

Mons. Giovanni Battista Montini, papa Pavao VI.

Vatikan, 13. listopad 2018.

PAVAO VI. - PRVI PAPA KOJI JE UŠAO U PALAČU UJEDINJENIH NARODA

Staffan De Mistura, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju govorio je za Radio Vatikan o Pavlu VI.

Pavao VI. bio je prvi papa koji je putovao do krajnjih dijelova Zemlje. U 15 godina pontifikata, devet je puta putovao u inozemstvo. Dana 4. listopada 1965. posjetio je Organizaciju Ujedinjenih naroda gdje je uputio snažan apel protiv rata. O tome je za Radio Vatikan govorio Staffan De Mistura, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju.

Posjet pape Pavla VI. Ujedinjenim narodima povijesni je jer on je bio prvi papa koji je ušao u Staklenu palaču. „Nikada više rat, neka nikada više ne bude rata!“ – rekao je Papa na francuskom u Općoj skupštini i dodao – „Mir, mir mora voditi sudbine naroda i cijelog čovječanstva“. Njegova je poruka bila proročka i vrijedi još i danas – rekao je Staffan de Mistura.

Pred kraj zasjedanja Drugog vatikanskog sabora papa Pavao VI. kratko je posjetio Sjedinjene Američke Države prilikom dvadesete obljetnice osnivanja Organizacije ujedinjenih naroda. Je li svrha bila diplomatske naravi? Po mišljenju povjesničara Papa je htio podržati napore Ujedinjenih naroda dok se u to vrijeme raspravljalo o tome kako tu međunarodnu ustanovu pretvoriti u sredstvo mira. Bilo je to 1965. godine, a već je 1962. godine svijet bio na rubu svjetskog rata – objasnio je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju.

U to vrijeme rat nije vladao samo u Vijetnamu, nego i u Kongu. A hladni je rat držao svijet podijeljen u dva bloka. Tada smo imali čovjeka koji je u isto vrijeme govorio tim dvama blokovima. Montinijev je govor poslužio također da se istakne potreba multilateralnih procesa, povjerenih sredstvima dijaloga i međusobnog sučeljavanja, kako bi se riješili mnogi problemi. Pavao VI. je, 4. listopada 1965., na odlasku iz Rima, rekao: „Svijet treba istinski, čvrst i trajan mir nakon patnji koje su nanijeli ratovi učinivši velike štete našem stoljeću, te nakon golemih gubitaka koji su također naštetili čovječanstvu“ – podsjetio je na kraju Staffan De Mistura, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: