Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 13. listopad 2018.

PAPIN POZDRAV BRAZILSKOM NARODU POVODOM BLAGDANA GOSPE OD APARECIDE

„Neka ju svatko od vas susretne u svojemu srcu, kao što su je ribari našli u rijeci“

Na biskupskoj sinodi biskup Imperatriza u Brazilu, napravio je video snimku u kojoj papa Franjo pozdravlja brazilski narod u prigodi blagdana Gospe od Aparecide, zaštitnice Brazila. Upućujem srdačne pozdrave brazilskom narodu na ovaj blagdan Naše Gospe od začeća Aparecide – rekao je Papa na španjolskom jeziku. Neka ju svatko od vas susretne u svojemu srcu, kao što su je ribari našli u rijeci. Tražite u vodama svojega srca i naći ćete ju, jer Ona je majka. Neka nas prati. I molite za mene – dodao je papa Franjo.

Nakon što su ga u svitanje 12. listopada 1717. tri ribara pronašla u rijeci Paraiba, Gospin je kip bio postavljen u siromašnoj kolibi, te se u vrlo kratkom vremenu vijest o čudesnom 'ulovu' proširila u okolnim mjestima. Tako se svake večeri sve veći broj ribarā počeo okupljati u kolibici te častiti Djevicu Mariju i moliti Krunicu. Dali su joj ime Aparecida, odnosno „ona koja se ukazala“. S vremenom je mnoštvo postalo toliko veliko da je podignuta prva kapela, a potom, 1737. godine, još jedna, veća. Postoje brojna svjedočanstva milosti i čudesa koja su se dogodila u tom svetištu.

Sveti Ivan Pavao II. bio je prvi papa koji je posjetio svetište u Aparecidi, u srpnju 1980. godine. Poslije, 2007. godine, posjetio ga je i papa Benedikt XVI. koji je za to svetište rekao da je marijansko srce Brazila. A u prigodi XXVIII. svjetskog dana mladih, 2013. godine, papa Franjo je 24. srpnja slavio Svetu misu upravo u bazilici svetišta. I ja dolazim – rekao je tada Papa u propovijedi – kucati na vrata doma Marije koja je voljela i odgojila Isusa, kako bi svima nama, pastirima Božjega naroda, te roditeljima i odgojiteljima, pomogla prenijeti našoj mladeži vrijednosti koje će ih učiniti graditeljima pravednije, solidarnije i bratskije nacije i svijeta. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: