Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Sarajevo, 12. listopad 2018.

NOVE SESTRE MISIONARKE POSJETILE MISIJSKU SREDIŠNJICU

Sestre su također posjetile kardinala Vinka Puljića te urede BK BiH i KBRPP BiH u Sarajevu

U jutarnjim satima, 12. listopada 2018. nove misionarke školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina s. Ivku Lučić, s. Elizabetu Žuljević, i s. Francisku Ivanović primio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Sa sestrama su bili također nova misionarka s. Urša Marinčić iz Mariborske provincije, s. Kata Karadža, provincijalna predstojnica i mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD BiH. S Kata je predstavila sestre koje odlaze u misije u Ugandu kazavši da se na novoj misijskoj postaji već radi objekt za stanovanje, tako da kad sestre dođu imaju barem krov nad glavom. Kardinal Puljić je kazao da odlazak sestara u misije puno znači za njihovu Družbu ali i za cijelu mjesnu Crkvu te poželio da budu otvorene poticajima Duha Božjega i otvorene novoj sredini u koju dolaze. Nove misionarke primit će misijski križ na Svjetski dan misija - Misijsku nedjelju, 21. listopada 2018. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova na Svetom misnom slavlju u 19 sati koju će predvoditi kardinal Puljić.

Nakon susreta s kardinalom Puljićem sestre i mons. Tunjić kratko su posjetili urede BK BiH i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te došli u Misijsku središnjicu. Susret u Misijskoj središnjici bio je u sklopu duhovne priprave novih misionarki za odlazak u misije u Ugandu. Zajedno sa s. Davorkom Šarić, djelatnicom u Misijskoj središnjici mons. Tunjić je novim misionarkama objasnio strukturu misija od Kongregacije za evangelizaciju naroda, preko Papinskih misijskih djela za širenje vjere, Svetog Djetinjstva, Svetog Petra Apostola i Misijske zajednice, pa ulogu Biskupskih konferencija, pojedinih biskupija te Nacionalne uprave PMD BiH i Misijske središnjice. Mons. Tunjić im je naglasio važnost suradnje s misijskim uredima u Sarajevu i Zagrebu te snagu pisane riječi i pravovremene informacije. Govorio im je i o duhovnom profilu misionara jer misionari kako kaže Maximum Illud moraju biti jake i karizmatične osobe, kreposna i sveta života.

"Samo takvi mogu odgajati za krepostan život u vjeri. Koliko je misionar povezan s Bogom, toliko će moći privući za Boga i činiti milosrdna djela. Božanska milost nikada nije uskraćena onima koji ju zazivaju. Na poseban način im je stavio na srce redovničko zajedništvo, strpljenje i hrabrost. Misije su uzvišeno i sveto poslanje jer šire Radosnu vijest i bore se za spasenje duša. Ništa nije veće od prihvaćanja Isusa Krista i spasenja po Isusu Kristu. Redovničko zajedništvo i redovnička ljubav bit će vam uvijek poticaj za nove duše, pomoći će vam da radosnije služite i da budete sretne osobe u ovom važnom djelu Crkve. Ono će biti onoliko koliko svaka od vas uspije prigušiti vlastiti egocentrizam a u zajednicu unese više optimizma, razumijevanja i samoprijegora. Na tu nakanu ćemo moliti i biti vam u svemu podrška", kazao je mons. Tunjić.

Sestre su zahvalile na svemu što su čule o misijama, na riječima ohrabrenja te obećane molitve i potpore. (kta/missio.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: