Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. srpanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 12. listopad 2018.

MEĐUNARODNI DAN SMANJIVANJA RIZIKA OD KATASTROFA

Caritasovi dani podizanja svijesti na temu smanjivanja rizika od katastrofa traju od 12. do 18. listopada

Smanjivanje rizika od katastrofa (DRR – Disaster risk reduction) označava smanjivanje rizika, upravljanje rizikom i obnovu nakon katastrofe. Poplave u svibnju 2014., pogodile su barem 20% stanovništva u Bosni i Hercegovini, i prouzročile višemilijunsku štetu, najgoru u zadnjih 120 godina. Pojmovi kao što su „stogodišnja voda“ ili „potres povratnog perioda 500 godina“ su pojmovi koji ne označavaju nepojavljivanje ovih katastrofa izvan ovog okvira, pa je normalna pojava poplava dvije godine zaredom ili pojave potresa iz ove 500 godina grupacije i do tri puta u 100 godinu.

Katastrofe koje nastaju radi prirodnih opasnosti nisu igre na sreću, ali se srećom, možemo suočiti s prirodnim opasnostima. U interesu je svakog od nas upoznati se s ovom temom. Mnogi su mišljenja kako su Institucije te koje trebaju raditi na ovoj temi. Međutim, Institucije su samo jedna karika u nizu koja treba biti uključena. Svaki pojedinac, prije svega upoznavanjem, a zatim adekvatnim uključenjem u razne akcije treba doprinijeti boljem, bržem i učinkovitijem djelovanju na katastrofe, ali i raditi na prevenciji prije nego se katastrofa desi. Uključivanjem u lokalne inicijative, u lokalnim zajednicama građani pomažu smanjivanju rizika, kroz: informiranje javnosti o čuvanju okoliša i ne bacanju smeća uz obale rijeka, vođenjem računa o ne podizanju objekata u zonama klizišta i vodo zaštitnim zonama, osiguranjem imovine, itd. Na ovaj način svi su dio odgovorne zajednice.

Caritasi u Bosni i Hercegovini će kroz niz aktivnosti u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, pokušati približiti javnosti i lokalnim zajednicama što je to smanjivanje ranjivosti i jačanje kapaciteta. Caritasove dane obilježavanja međunarodnog dana Smanjivanja rizika od katastrofa započeli smo prije više od mjesec dana sa Ustanovama iz Vrhbosanske nadbiskupije koje su sudjelovale u programu „Pripremimo se s Hermanom“. Caritas Vrhbosanske nadbiskupije je početkom rujna mjeseca objavio natjecanje za najbolje radove iz oblasti crtanja, pisanja pjesama i priča i fotografije. Najbolje radove će komisija u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije odabrati 15.10. 2018., i potom ih nagraditi prigodnim paketom školskog pribora. Radionica „Pripremimo se s Hermanom“ u osnovnoj školi u Lepenici održat će se 12.10.2018. Djeca iz osnovne škole Lepenica upoznat će Hermana, i s njim naučiti o prirodnim opasnostima i katastrofama, ali i načinu prevencije kako do katastrofe ne bi došlo.

Tijekom ove godine u programu Caritasa biskupija Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan osnovne i srednje škole Hercegovačko-neretvanske županije sudjelovale su u višednevnom educiranju na temu Smanjivanja rizika od katastrofa. Učenici osnovnih i srednjih škola vođeni nastavnicima, profesorima, stručnjacima iz Civilne zaštite, Vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, liječnika i Caritasovih djelatnika su prošli petnaestosatnu obuku. U Mostaru, u Duhovno obrazovnom centru Emaus, 16.10.2018. Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan organizira susret tri škole iz Mostara i okolice koje su sudjelovale na edukaciji na temu Smanjivanja rizika od katastrofa. Djeca iz tri škole će dobiti diplomu za završenu edukaciju, dok će vatrogasci i civilna zaštita izvesti evakuacijsku vježbu.

Naredni dan 17.10.2018. Caritas Vrhbosanske nadbiskupije zajedno s pripadnicima Civilne zaštite, vatrogasci, Crveni križ i Caritas izvest će s učenicima Katoličkog školskog centra, osnovna škola u Tuzli evakuacijsku vježbu.

Evakuacijsku vježbu kao završnicu DRR dana Caritas Banja Luke će izvesti 18.10.2018., je u osnovnoj školi u Banja Luci, uz pomoć vatrogasne brigade Banja Luka. (kta/caritas.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. lipanj 2020.

    Il Papa all'Angelus prega perché "a Roma si possa vivere con dignità"

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: