Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

15. listopad 2019.

Vijesti

Vatikan, 12. listopad 2018.

PAPA: MORAMO BITI UPORNI U MOLITVI

„Bog je prijatelj koji nam može dati ono što nam je potrebno“, istaknuo je papa Franjo u propovijedi na jutarnjoj Misi u Domu svete Marte, 11. listopada

Moramo biti uporni kada nešto tražimo od Gospodina – rekao je papa Franjo, 11. listopada 2018. na jutarnjoj Misi u Domu svete Marte u Vatikanu istaknuvši – Bog je prijatelj koji nam može dati ono što nam je potrebno. U propovijedi se Papa usredotočio na odlomak evanđelja dana koji nas poučava kako trebamo moliti. U njemu Isus govori svojim učenicima o čovjeku koji je u ponoć kucao na vrata svojega prijatelja moleći ga nešto za jelo. Prijatelj mu je odgovorio da je nezgodan trenutak jer je već u krevetu, no ipak je ustao i dao mu ono što je tražio.

Ističući tri elementa: čovjeka u potrebi, prijatelja i malo kruha, Sveti Otac je rekao da se radi o iznenadnom posjetu potrebitog prijatelja čija je molba uporna jer ima povjerenja u prijatelja koji ima ono što mu treba. Molio je uporno. Slika je to kojom nas Gospodin poučava kako treba moliti.

Moliti treba odvažno, jer kada molimo imamo potrebu, trebamo nešto – rekao je papa Franjo i istaknuo – Bog je prijatelj. On je bogati prijatelj koji ima kruha, to jest, ono što nam treba. Isus nam je time rekao: "U molitvi budite uporni. Nemojte se umoriti!" No, nemojte se umoriti od čega? Od traženja. "Tražite i dat će vam se!"

Molitva nije poput čarobnog štapića, nije to da čim zatražimo, dobivamo – rekao je Papa i nastavio – Nije dovoljno da izmolite dva "Oče naša" i odete. Molitva je posao koji traži volju, ustrajnost, odlučnost, bez srama. Zašto? Zato što kucamo na vrata svojeg prijatelja. Bog je prijatelj, a s prijateljem to možemo učiniti. Potrebna je stalna i uporna molitva. Sjetimo se na primjer svete Monike koja je mnogo godina molila, pa i u suzama, za obraćenje svoga sina. Gospodin ju je na kraju uslišio.

Sveti Otac je naveo i primjer koji se dogodio u Buenos Airesu. Jedan je čovjek, radnik, imao kćer na samrti. Liječnici nisu davali nikakve nade i zato je prevalio 70 kilometara kako bi došao u svetište Gospe od Lujána. Kada je stigao bila je noć, a svetište zatvoreno. Cijelu je noć vani molio Bogorodicu: „Hoću svoju kćer! Ti mi je možeš dati“. Kada se sljedećeg jutra vratio u bolnicu našao je suprugu koja mu je rekla: "Znaš, liječnici su je odveli na još jedno ispitivanje, ne mogu objasniti zašto se probudila i tražila hranu, nema više ničega, dobro je i izvan opasnosti". Taj je čovjek znao kako se moli.

Papa Franjo je pozvao i na razmišljanje o svojeglavoj djeci koja kada nešto žele, viču i plaču govoreći: "Hoću to!" I na kraju roditelji popuste. Netko bi mogao pitati: no, neće li se Bog naljutiti ako tako činimo? Isus je to predvidio i rekao: „Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu! (Lk 11,13).

On je prijatelj koji uvijek daje dobro. Daje sve više. Riješi nam neki problem, a osim toga daje nam i Duha Svetoga. Razmislimo malo kako molimo? Poput papige? Molimo li upravo s potrebom u srcu? Borimo li se s Bogom u molitvi da nam dade ono što trebamo ukoliko je dobro? Učimo iz ovog odlomka evanđelja kako moliti – potaknuo je na kraju Papa. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. listopad 2019.

    Il Papa a Casa Santa Marta: ci sono tanti cristiani oggi che hanno paura di crescere

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: