Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 11. listopad 2018.

PAPA U AUDIJENCIJU PRIMIO KRAKOVSKE HODOČASNIKE

Vjernici iz krakovske nadbiskupije hodočastili su u Rim kako bi zahvalili Bogu za život i papinstvo svetoga Ivana Pavla II., u prigodi 40. obljetnice njegova izbora za papu

Papa Franjo je, 10. listopada 2018. prije opće audijencije u Dvorani Pavla VI. primio skupinu od oko 700 vjernikā Krakovske nadbiskupije. Pritom se spomenuo gostoljubivosti koja mu je pružena upravo u Krakowu 2016. godine, te istaknuo razloge njihova hodočašća u Rim, a to je zahvala Bogu za život i papinstvo svetoga Ivana Pavla II., u prigodi 40. obljetnice njegova izbora za papu.

Papa Franjo je, među ostalim, istaknuo snažnu povezanost pape Wojtyłe s njegovom rodnom zemljom. Sveti Ivan Pavao II. je obogatio opću Crkvu obiljem darova koje je velikim dijelom naslijedio iz bogatstva vjere i svetosti vaše zemlje i vaše Crkve – rekao je papa Franjo.

Od krakovskih je svetaca naučio neizmjerno se posvećivati Bogu i biti vrlo osjetljiv prema svakom čovjeku, što je nadahnulo njegovu službu – dodao je papa Franjo. Primio je od Boga veliki dar za tumačenje znakova vremena u svjetlu Evanđelja, i učinio je da to donese plod u korist hoda njegova naroda.

Poljskoga naroda – nastavio je Papa – koji u žalosnim zbivanjima svoje povijesti nije nikada izgubio pouzdanje u Boga, ni vjernost svojim kršćanskim korijenima. Vjeran tim korijenima nastojao je učiniti da se Crkva podigne kao zaštitnica neotuđivih prava čovjeka, obitelji i naroda, kako bi bila znak mira, pravednosti i cjelovitoga razvoja za čitavu ljudsku obitelj. Istodobno, uvijek je isticao prednost milosti i poslušnosti Božjoj volji, pred svakom ljudskom računicom.

Bogato nasljeđe svetoga Ivana Pavla II. za sve nas je izazov da budemo vjerni Kristu i da radosno odgovorimo na njegov poziv na svetost, svatko u svojim posebnim osobnim prilikama – rekao je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: