Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 6. listopad 2018.

SINODA: POTREBNA OBNOVA SAVEZA IZMEĐU CRKVE I OBITELJI

U Vatikanu se nastavljaju radovi na Sinodi o mladima.

U Vatikanu je održan treći dan radova na XV. redovnoj biskupskoj sinodi o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. U četvrtak je u središtu je pozornosti još uvijek bio prvi dio dokumenta 'Instrumentum laboris', posvećen slušanju. Da mladi ne budu samo predmet nego subjekt navještaja Evanđelja, bila je zajednička želja sudionikā.

Mnogi danas govore o mladima, ali malo ih govori mladima – govorio je Pavao VI., koji će za nekoliko dana biti proglašen svetim, a danas to ponavlja biskupska sinoda. Tema slušanja bila je na dnevnom redu i današnje kongregacije te je istaknuta potreba slušanja mladih u digitalnom svijetu gdje se često isprepliću informativna bulimija i anoreksija snova, uz opasnost stvaranja „info-pretilne“ mladeži.

Međutim, valja uočiti i pozitivno lice mladih koji su nositelji velikoga ljudskog i duhovnog bogatstva, kao što su prijateljstvo, solidarnost, volonterstvo, vjerodostojno svjedočenje, zahtjev za dosljednost upravljen civilnom društvu, te poziv za radosniju i evanđeosku Crkvu.

Mladi traže da ih posluša odrasla osoba, da im posveti malo vremena, da ih prihvati s empatijom i poštovanjem, da ih ne sudi te da ih prati u razlučivanju općenito, a i u razlučivanju zvanja.

Sinodski su oci, među ostalim, istaknuli da je važno oživjeti svetu misu, svakodnevne molitve i sakramente, koji su jedan od načina na koji valja privući mlade, učiniti ih aktivnim dijelom života Crkve, podupirući njihov protagonizam. U liturgijskim slavljima stoga valja posvetiti pozornost privlačnijoj uporabi glazbe, kao i katehezi i propovijedima. Nije, naime, dostatno pamtiti molitve i formule – rečeno je na sinodi – potrebna je radosna i nadahnjujuća propovijed, jer mladi trebaju shvaćati glavom i vjerovati srcem.

Istodobno, pastiri se ne smiju ograničavati na čekanje mladih u župi. Pravi je izazov, naime, taj da Crkva bude ona „koja izlazi“ kako bi došla do mladih tamo gdje se nalaze. Mnogi od njih imaju brojna virtualna prijateljstva, ali nijednoga pravog prijatelja, te tako trpe zbog „obilja samoće“, na koju Crkva može dati stvaran odgovor. Što se pak tiče formacije istaknuta je važnost Socijalnoga nauka Crkve, te uloga katoličkih škola koje su izvrsni obrazovni centri, ali možda nisu u stanju potpuno uključiti mlade u crkveni život.

Vrlo je važan i savez između Crkve i obitelji. Treba, naime, ponovno procijeniti vrijednost prvoga odgojitelja mladih, ponajviše u pratnji prema odrasloj dobi, odnosno obiteljsku jezgru utemeljenu na kršćanskom braku. Ona je prva školska klupa i za one koji uđu u sjemenište. Zbog toga se danas čini potrebnim razmotriti lik oca, temelja u prijenosu vjere i za dozrijevanje identiteta djece. To međutim – istaknuto je na sinodi – valja provoditi u suradnji, a ne u natjecanju, s likom majke.

Sa sinode stiže također apel za prihvat izbjeglicā i migranata koji su često mladi, a čije se dostojanstvo često vrijeđa. Ključna je riječ solidarnost – istaknuli su biskupi – kako bi se mladi izbjeglice uistinu osjećali prihvaćeni i integrirani. Istaknuta je također potreba zauzimanja da ljudi ne budu primorani seliti se, nego da mogu ostati u svojim zemljama.

Na sinodi je potom govorio posebni gost, brat Alois, prior Zajednice iz Taizéa, koji je istaknuo važnost „službe slušanja“, koju možda treba povjeriti laicima. Utemeljitelj je te zajednice, brat Roger, govorio: „Kada Crkva sluša, postaje ono što ona jest – zajednica ljubavi“.

U izlaganjima promatrača istaknuto je pak da mladi nisu samo statističke kategorije, nego oni žele biti dio rješenja za suvremene teškoće. Mlade, ranjene sustavima koji ih isključuju, koji ne podupiru jednakost i pravednost, treba poslušati i konkretno im pomoći, jer bi mogli postati kao siromasi našega doba, odnosno žrtve „kulture odbacivanja“. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. lipanj 2019.

    Papa ai bambini di Camerino:Gesù aiuta sempre a rialzarci

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: