Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Zidine/Skakava Gornja, 19. rujan 2018.

PROSLAVLJEN BLAGDAN RANE SV. FRANJE NA ZIDINAMA

Svetu misu, uz koncelebraciju 20-tak svećenika, predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Blagdan Rane Sv. Franje proslavljen je 17. rujna 2018. na temeljima drevnog franjevačkog samostana na Zidinama/Skakava Gornja. Ovoj velikoj proslavi predhodila je i duhovna priprema kroz događaje Trodnevnice, kako bi se i približili vjernici-hodočasnici blagodati ovoga franjevačkog blagdana.

Prvi dan trodnevnice proveden je kroz pobožnost Puta križa kroz šumski put na Zidinama te zatim podjelom sakramenta pomirenja. Vrhunac ovoga duhovnog dana bilo je slavljenje Svete mise koju je predvodio Fra Zdravko Anđić, novi zovički župnik.

Drugi dan trodnevnice, na spomendan Gospe Žalosne, baš u subotu, pobožnost moljenja Krunice te sv. ispovijeđu i slavljem Svete mise vjernike je potakao propovijeđu Fra Pero Oršolić, župski vikar.

Treći dan trodnevnice, kada je bila i Mlada nedjelja, a okupio se pozamšni broj vjernika a Svetu misu sa podjelom sakramenta bolesničkog pomazanja slavio je hra Niko Josić, dubravski gvardijan. Ovaj duhovni događaj završili smo s Blagoslovom s Presvetim.

Na sam dan blagdana Rane sv. Franje, na brdu se okupilo više od tisuću vjernika-hodočasnika iz tuzlanskog kraja, toliškog kraja, brčanskog dekanata i Dubravskog samostanskog područja. Lijep i ugodan ambijent i vrijeme pobudilo je među njima vjerničku radost jer su svi oni došli na Zidine sa svojim zavjetima.

Svetu misu, u prijepodnevnim satima uz koncelebraciju 20-tak svećenika, predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Oduševljen krajolikom i velikim brojem vjernika, ponosan što stoji na temeljima jednog od najstarijih samostana Provincije Bosne Srebrene, provincijal fra Jozo je u svojoj propovijedi iznio duhovne blagodati ovoga blagdana: kako se oni trebaju očitovati u našim vjerničkim životima.

Nakon Svete mise, dubravski gvardijan fra Niko Josić, pozvao je sve prisutne vjernike i svećenike na zajednički agape – „pod šatorima“ koje je pripremila MZ Skakava Gornja. (kta/fia)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: