Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. travanj 2019.

Vijesti

Deževice, 16. rujan 2018.

MLADA NEDJELJA U DEŽEVICAMA

Sveto misno slavlje predvodio je vlč. Željko Marić, ravnatelj Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić" u Travniku

Na mladu nedjelju 26. rujna 2018. na Vrelu sv. Jakova Markijskog u župi Gospe Snježne u Deževicama proslavljena je Sveta misa za sve đake, studente i prosvjetne djelatnike. Sveto misno slavlje pred oko tisuću vjernika predvodio je vlč. Željko Marić, ravnatelj Katoličkog školskog centra "Petar Barbarić" u Travniku.

Liturgijski program započeo je procesijom i molitvom krunice od župne crkve, a Gospinu krunicu predvodili su župnik don Marin Marić i dvojica sjemeništaraca koja su došla u pratnji svojeg poglavara. Oni su također uljepšali Svetu misu u kojoj je rektor, vlč. Marić propovijedao o potrebi obraćenja, pogleda u dubinu sebe i drugih, a posebno je isticao odricanje od ovozemaljskih stvari. Potaknut čitanjem današnjeg evanđelja rektor Marić je rekao: „Mi katolici smo na poseban način pozvani biti pokretači unutarnjeg obračenja i odricanja, gdje god se nalazili. Uzora u tom nalazimo u liku sv. Jakova Markijskog koji se odrekao sebe, svojeg rodnog mjesta, došao iz daleke Italije u Deževice u pećinu i zajedno sa svojim Bogom svakodnevno prolazio obraćenje.“

Liturgijsko pjevanje predvodio je Nikola Nikolić, zajedno sa župnim zborom. Župnik je na kraju zahvalio svima koji su kroz ovo vrijeme vanjskih proslava mladih nedjelja na bilo koji način doprinijeli njihovom održavanju te napomenuo kako je sljedeća mlada nedjelja 14. listopada.

Posebno je zanimljivo bilo na koncu Mise čuti riječi rektora Marića kako pamti priče od svoje majke kako je s Uzdola pješice dolazila i hodočastila u Deževice. „Ovo je moje prvo hodočašće, ali nadam se ne i zadnje. Želio bih vas sve pozvati u Travnik kod našeg Petra Barbarića gdje se svaki četvrtak moli za njegovo proglašenje blaženim, a sve vas neka čuvaju Bog i prati zagovor sv. Jakova i Sluge Božjeg Petra Barbarića.“, zaključio je rektor Marić.. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. travanj 2019.

    Il Papa nella domenica di Pasqua auspica ponti non muri nel mondo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: