Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. travanj 2019.

Vijesti

Zenica, 16. rujan 2018.

ZENIČKA ŽUPA KLOPČE PROSLAVILA PATRON

Euharistijsko slavlje pred oko 350 vjernika predvodio je fr. Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Dubrovniku

Zenička župa posvećena Uzvišenju Sv. Križa u nedjelju, 16. rujna 2018. proslavila je svoj patron. Euharistijsko slavlje pred oko 350 vjernika predvodio je fr. Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Dubrovniku. U koncelebraciji, osim župnika fr. Pere Jurića, bilo je šest svećenika koji pastoralno djeluju u Gradu čelika, prenosi portal nedjelja.ba.

U svojoj je propovijedi fra Tomislav govorio o križu Kristovom, ali i križu u životu svakog čovjeka. Potaknuo je nazočne da podignu pogled ka križu na kojemu je raspet Isus, te da ne izbjegavaju životne nedaće nego da se hrabro suočavaju s njima.

Župnik je na kraju Mise izrekao zahvalu fr. Tomislavu i zeničkim svećenicima, a prema tradiciji nakon euharistije ispred crkve upriličeno je narodno veselje uz zvuke glazbe. Za svećenike i uzvanike upriličen je domjenak.

Župa Uzvišenja svetoga Križa utemeljena je 1975. a nalazi se u naselju Klopče na ulazu u Zenicu. Od samih početaka povjerena je na upravu dominikancima Zagrebačke dominikanske provincije. Danas je to jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji kojom upravljaju dominikanci.

Nakon skoro 14 godina bezuspješnog traženja dozvole za izgradnju župne crkve, ipak 1989. započinje izgradnja. Nakon izlijevanja temelja i ploče, započeo je rat i gradnja je morala stati.

Danas, poslije ratnih događanja, okružena obiteljskim kućama od kojih jedna i služi kao župni stan, izdiže se novoizgrađena crkva koju je 5. rujna 2007. posvetio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Župa danas ima oko 300 vjernika, a budući da je riječ o radničkom naselju od njezina osnivanja proslava patrona, ako padne na radni dan, se prenosi na najbližu nedjelju. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. travanj 2019.

    Il Papa nella domenica di Pasqua auspica ponti non muri nel mondo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: